Otkriće decenije: Ruski dijamantski gigant "Alrosa" pronašao dragulj od 390 karata

Kamen od 390,7 karata pronađen je u rudniku Majat u Jakutiji

"Otkriće jednog od najvećih dijamanata u istoriji Rusije je nesumnjivo događaj bez presedana i veliko finale sezone iskopavanja 2023.godine. Specijalisti tek treba da prouče i detaljno procene potencijal iskopanog dijamanta i njegove karakteristike, ali, bez sumnje, ovo je rekorder i za našu kompaniju i za industriju dijamanata u zemlji", rekao je Pavel Mariničev, generalni direktor kompanije "Alrosa", na svom telegram kanalu.

Dijamantski gigant "Alrosa PJSC" saopštio je da je iskopao dijamant od 390,7 karata, najveći koji je pronađen u Rusiji u poslednjih deset godina.

Kompanija, koja je pod zapadnim sankcijama, pronašla je dijamant u rudniku Majat u Jakutiji. Kamen je nestandardnog oblika i oivičen žuto-smeđim oreolom, navodi se u saopštenju kompanije. To je najveći dijamant takvog kvaliteta iskopan u Rusiji od 2013., piše "Blumberg".

"Kombinacija mase, oblika i boje čini kamen jedinstvenim", navodi "Alrosa" u saopštenju.

"Alrosa" pod državnom kontrolom, koja proizvodi približno istu količinu dragulja kao lider u industriji "De Bers", poslednjih godina fokusirala se na sečenje i marketing svojih najvećih dragulja u međunarodnim aukcijskim kućama, uključujući "Kristi". Sankcije koje su Rusiji uvele zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, a koje zabranjuju uvoz ruskih dijamanata, mogle bi da ometaju bilo kakvu potencijalnu prodaju novootkrivenog kamena.

Pokušaji da se zaustavi prodaja ruskih dragulja u Evropi naišli su na otpor zemalja uvoznica poput Belgije, koje tvrde da bi to samo pomerilo trgovinu negde drugde. Ali sve je više spekulacija da će zemlje G7 - Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD - i EU ovog meseca objaviti dalja ograničenja.

Poslovanje "Alrose" bilo je pogođeno nakon što su američke sankcije prvi put objavljene, ali se oporavilo prebacivanjem posla u Aziju, uglavnom Indiju.