Veštačka inteligencija "pije" vodu, ali stvarno!

Da li bi nam veštačka inteligencija mogla "popiti" sve rezerve vode? Verovali ili ne, ma koliko ovo pitanje zvučalo apsurdno, ono je sasvim na mestu, naročito ukoliko je pogledamo poslednje izveštaje vodećih tehnoloških kompanija i naučnika koji se bave istraživanjem uticaja AI tehnologija na životnu sredinu. Evo samo jednog alarmantnog podatka: na prosečno 5 do 50 postavljenih pitanja, zavisno od složenosti, ČetDžiPiTi "popije" pola litre vode!

Razvoj savremenih tehnologija umnogome olakšava svakodnevno funkcionisanje, a veštačka inteligencija se "uvukla" u skoro svaki deo naših života - tu je da nam pripomogne kada ne možemo da pronađemo recept za neki kolač, deo je "smart" sistema kuća i stanova, a sve više se koristi i u saobraćaju, imajući u vidu da noviji automobili imaju bezbroj opcija baziranih na AI tehnologijama. Ipak, ma koliko nam takva rešenja bila korisna i interesantna, njihov uticaj na životnu sredinu sve više je primetan.

Veštačka inteligencija "pije" vodu - i doslovno i figurativno

Vodeće tehnološke kompanije Majkrosoft, Gugl i OpenEjAj nedavno su i zvanično saopštile da sve veća implementacija tehnoloških rešenja baziranih na sistemima sa veštačkom inteligencijom za posledicu ima veće korišćenje zaliha vode, budući da proces izgradnje takvih sistema zahteva hlađenje, kako oni ne bi "prokuvali".

Sistemi vodenog hlađenja najčešće se nalaze tik nadomak baza podataka i hala sa serverima, a potrošnja vode zavisi kako od broja pristiglih upita, tako i od sezone - u vrelim letnjim danima, i AI sistemi "piju" više vode, baš kao i mi.

ČetDžiPiTi "popije" pola litre vode na prosečno 5 do 50 pitanja

Među najvećim potrošačima vode našao se ČetDžiPiTi softver sa veštačkom inteligencijom koji pronalazi odgovore na gotovo svako pitanje koji korisnici postave - prema proračunima istraživača Kalifornijskog univerziteta, on "popije" 500 mililitara vode na svakih 5 do 50 pitanja, zavisno od njihove kompleksnosti. Još isto toliko "popije" i kada mu postavite podpitanje, ili date smernice na koji način želite da koncipira odgovor.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je prosečan broj korisnika ovog softvera 200 miliona ljudi dnevno, i da svaki od njih postavi prosečno do 50 pitanja - to je sto miliona "popijenih" litara vode u samo jednom danu!

Majkrosoft: "Godišnja potrošnja vode porasla za 34 posto od 2021. do 2022. godine" 

U poslednjem ekološkom izveštaju, kompanija Majkrosoft objavila je poražavajući podatak: korišćenje vode te kompanije na globalnom nivou poraslo je za 34 procenta u samo godinu dana, od 2021. do 2022. godine, što je drastično više u odnosu na prethodne periode!

"Realno je reći da je najveći "krivac" za ovakav porast implementacija AI sistema, kao i saradnja sa OpenEjAJ kompanijom", naveo je Šaolej Ren, istraživač Kalifornijskog univerziteta Riversajd.

U izjavi za Asošiejted Pres, Majkrosoft je istakao i da kompanija kontinuirano investira u istraživanja, ali i evaluaciju potrošnje električne energije i drugih, obnovljivih izvora energije, paralelno razrađujući velike sisteme koji bi dali veći doprinos razvoju veštačke inteligencije. Takođe, u pojedinim delovima Amerike, u centrima za obradu podataka već su implementirane mere štednje vode kao jednog od najpotrebnijeg za život prirodnog resursa, pa se tako sistemi u Ajovi hlade vodom tek kada njihova temperatura pređe 29,3 stepena Celzijusa, što se smatra temperaturom koja potencijalno može ugroziti rad ključnih komponenti.