Magazin

LAT brakovi sve popularniji: Supružnici biraju da žive u odvojenim stanovima

Život u bračnoj zajedinici počiva na kompromisima - šta su čija zaduženja, kod koga je daljinski, a kod koga finansije pitanja su koja nisu zaobišla ni jedan bračni par. Međutim, u poslednje vreme brak ne podrazumeva nužno zajednički život, a novi LAT koncept preuzima primat. Šta je toliko privlačno u zajedničkom životu pod različitim krovovima?
LAT brakovi sve popularniji: Supružnici biraju da žive u odvojenim stanovima© Canva / shisuka, eternalcreative

Institucija braka odavno je izašla iz okvira "dok nas smrt ne rastavi", a čak ni pravna definicija braka kao zakonom uređene zajednice života žene i muškarca više nije jedina moguća, ni nužna forma. Novi trend u ovoj oblasti je takozvani LAT brak (living apart together), u kome žena i muškarac ne dele krov nad glavom, odnosno imaju zajednički, ali i sopstvene stanove u kojima žive po želji.

Koncept i benefiti LAT brakova

Koncept LAT braka veoma je jednostavan: dvoje ljudi su u bračnoj zajednici i deo vremena provode zajedno, kao i svi drugi bračni parovi, ali svako od njih ima i svoju nekretninu koja im pruža osećaj sigurnosti i daje mogućnost da imaju lični prostor. Na ovaj način, oba partnera mogu da imaju vreme za sebe i svoje hobije, kao i mir kada je on potreban, a sa druge strane, zajednički stan je poput mirne luke u kojoj mogu da dele emocije i kreiraju zajedničke uspomene.

Naravno, za zdravo funkcionisanje LAT brakova važno je da se ispoštuju dva preduslova: da su oboje partnera saglasna sa konceptom zajedničkih, a odvojenih života, kao i da je nivo poverenja na dovoljno visokom nivou kako se ne bi javljale sumnje i ljubomora.

Da li su LAT brakovi pogodni za sve

Pokazalo se i da brak ili ozbiljna veza sa partnerom sa kojim se ne deli zajednički krov nad glavom posebno odgovara zrelijim osobama. Zbog čega je to tako? Stvar je navike: oni koji u zrelijim godinama ili nakon više godina samostalnog života stupaju u ozbiljnu vezu već imaju ustaljene rutine, kao i prostor u kome žive i za koji su vezani iz emocionalnih ili drugih, praktičnih razloga.

Takođe, koncept LAT braka je odličan izbor za partnere koji imaju različite tipove ličnosti. Primera radi, u zajednici introverta i ekstroverta, pedantne i nemarne osobe, pa čak i ranoranioca i spavalice, brak na dve adrese može biti sjajna aletrnativa zajedničkom životu.

Holivudska zvezda Gvinet Paltrou je još 2019. godine u jednom intervjuu spomenula da ona i njen suprug žive zajedno, a ovdojeno, a na pitanje novinara da li ovakav način života utiče na intimnost, ona je odgovorila:

"Naprotiv. Mislim da to zaista pomaže da se sačuva misterija i da se svi osećaju kao da imaju svoje živote."

LAT brakovi nisu "od juče"

Iako bi se moglo zaključiti da je ovakav koncept braka neka tvorevina novijeg doba, to nije baš tako. Ukoliko malo "zagrebemo" po istoriji, videćemo da su se na sličan način bračni odnosi gradili i u davna vremena. Aristokratija i buržoazija, carske i kraljevske porodice, oduvek su imale u svojim dvorovima zasebne spavaće sobe za bračne partnere, a u određenim slučajevima, supružnici su živeli čak i na različitim krajevima dvoraca.

image