Magazin

Naslednica trona ili varalica: Ko je bila ruska knjeginja Tarakanova

Jedino što se o knjeginji Tarakanovoj zna sa sigurnošću je datum i vreme njene smrti. Sve ostalo - kada je rođena, kako je tačno izgledala, njeno poreklo, pa čak i ime i prezime, podaci su koje niko ne zna. Ipak, njen život je mnogo više od ovih generalija, a svojom dovitljivošću uspela je da nadmudri ceo svet i ubedi (skoro) sve da je ona naslednica ruskog trona.
Naslednica trona ili varalica: Ko je bila ruska knjeginja Tarakanova© Wikimedia Commons / Konstantin Flavitsky

O knjeginji Tarakanovoj kruži više legendi nego o bilo kojoj drugoj istorijskoj ličnosti Rusije, a sve što se o njenom liku zna veoma je upitno. Štaviše, pod tim imenom "knjeginja" se prvi put pojavila u štampi čak 20 godina nakon svoje smrti. Ko je bila mistična ruskinja koja je slamala srca širom Evrope i sebe lažno predstavljala kao ćerku carice iz moćne dinastije Romanov?

Ko je bila knjeginja Tarakanova

Žena koja je danas poznata kao princeza Tarakanova rođena je između 1745. i 1753. godine, a istoričari još uvek ne mogu da se slože o njenom poreklu. Jedni tvrde da je Tarakanova bila Nemica, rođena u gradu Nirnbergu u porodici pekara, drugi veruju da je ona potekla iz porodice češkog gostioničara, dok joj treći čak pripisuju jevrejske korene. Šta je od toga istina, nikada nećemo saznati, a jedino što je sigurno je da nije bila "plave krvi".

Uprkos svom poreklu iz naroda, Tarakanova je bila veoma obrazovana, govorila je nekoliko jezika, poznavala sva pravila bontona, razumela se arhitekturu i umetnost i svirala razne muzičke instrumente. Sve ove veštine bile su joj veoma korisne u životu, budući da je njen glavni cilj bio da zgrne veliki novac i obezbedi sebi visok položaj u društvu. Ali, sudbina je želela drugačije.

Od prevarantkinje do princeze

Tarakanova je svoju "karijeru" započela kao obična prevarantkinja koja je putovala po evropskim zemljama i predstavljala se različitim imenima koje je uvek pratila  zvučna titula - te je bila kći imućnog aristrokrate, te princeza, te knjeginja Vladimirska. Ova titula joj je, uzgred, donela najviše uspeha. Zahvaljujući izvanrednim manirima i obrazovanju, ona se sa lakoćom infiltrirala u bogate krugove, a članove plemstva za tren očarala pričom o svom poreklu.

Na lepoticu slovenskih korena "oko su bacili" mnogi plemići, između ostalog i 36-godišnji grof Filip Ferdinand fon Limburg-Štirum, jedan od najpoželjnijih neženja tog vremena. Po Evropi su se munjevitom brzinom proširile glasine da je naslednica ruskog prestola, ćerka Jelisavete Petrovne iz njenog tajnog braka sa Aleksejem Razumovskim, buduća supruga bavarskog aristokrate.

Tarakanova se našla u nezavidnoj situaciji - šta sada reći, a da se ne otkrije istina? Isprva se "knjeginja" uzdržavala od komentara ali kako su se glasine sve više širile odlučila je da izađe u javnost i kaže kako jeste: da, ona je prava ruska imperatorka, a Katarina II ništa više nego uzurpator carskog trona.

Glasine polako stižu u Peterburg

Kako bi priča delovala što uverljivije, Tarakanova je smislila neverovatnu legendu: njena majka, imperatorka Jelisaveta, je rodila u tajnom braku sa Aleksejem Razumovskim i nazvala po sebi, takođe Jelisaveta. Majčina ideja je bila da ćerka nasledi tron, ali je zločest brat Petar III nadmudrio i oduzeo presto, nakon čega je devojčica sa samo 9 godina pobegla u Persiju, gde je nastavila život i školovanje. Zatim se preselila u London, sakrivala svoj identitet i trudila se da se nikako ne susretne sa članovima dinastije Romanov, budući da je na njih bila ogorčena. Pričama i izmišljotinama nije bilo kraja, a verovali ili ne, mnogi su tu priču "progutali".

Međutim, glasine o prevarantkinji su brzo stigle i do Peterburga, a Katarina II je veoma ozbiljno shvatila situaciju. Osim toga, Tarakanova se uz podržku strane elite i dodatno osilila, pa je falsifikovala i testament pokojne Jelisavete, u kome je pisalo da svu svoju vlast predaje (nepostojećoj) ćerki, a kako su se stvari "zakuvale", carica je dala naredbu da se Tarakanovoj stane na put.

Kako je "pala" knjeginja Tarakanova

Ovako važan zadatak imperatorka je poverila mladom Alekseju Orlovu, komandantu sredozemne flote čija je baza bila u italijanskom gradu Livorno. Njihov susret bio je dobro isplaniran od strane ruske imperije, a da Tarakanova o tome nije znala ništa - i već u prvom trenu Orlov je odglumio da se u Tarakanovu "zaljubio do ušiju". Nakon bezbroj pokušaja, "knjeginja" je poverovala da je Orlov iskren u svojim namerama i da je zajedno sa svojom flotom spreman da joj pomogne da povrati presto. Plan je bio sledeći: njih dvoje brodom plove od Italije do Rusije, preuzimaju tron, i žive srećno do kraja života. I zaista, scenario je bio toliko uverljiv, da Tarakanova ni na tren nije posumnjala da bi nešto moglo poći po zlu!

Međutim, nakon samo par sati na brodu, u sred pučine, Tarakanovu je stigla kazna za njeno lakoverje, ali i glasine koje je širila - ona je uhapšena i deportovana pravo u Peterburg zajedno sa posadom broda koja je imala zadatak da neprekidno motri na nju. Po pristizanju u Peterburg, lažna knjeginja zatvorena je u tamnicu Petropavlovske trvđave, a zatim su usledila i mučna ispitivanja. Nakon nekoliko meseci, 4. decembra 1775. godine, Tarakanova je umrla od kijavice, a njeni ostaci sahranjeni cu bez ispraćaja u dvorištu tvrđave. Tek dvadesetak godina kasnije, njenom liku nadenuto je i prezime Tarakanova, a kako se zaista ona zvala, ostaće zauvek misterija.

image