Magazin

Peljmeni sa krabom sa Kamčatke i šerbet od vučjeg trna: Šta je bilo na meniju Putina i Kim Džong Una

Kao glavno jelo tradicionalno su poslužena dva jela na izbor - jesetra sa pečurkama i krompirom ili stejk od goveđeg mesa sa zapečenim povrćem. Na zvaničnoj večeri u čast severnokorejskog lidera Kim Džong Una, ruski predsednik Vladimir Putin počastio je svog gosta sibirskim i dalekoistočnim specijalitetima, uključujući i peljmene sa krabom sa Kamčatke
Peljmeni sa krabom sa Kamčatke i šerbet od vučjeg trna: Šta je bilo na meniju Putina i Kim Džong Una© RIA Novosti /POOL

Jelovnik za Putina i Kim Džong Una pokriva sve geografske širine Rusije i čudesne lepote dubine ruskog mora, navodi Ria Novosti u opisu jelovnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un su na svečanoj večeri nakon sastanka na kosmodromu "Vostočni" u Amurskoj oblasti Rusije imali raskošan jelovnik, prenosi Tass.

Za početak, visokim zvaničnicima je ponuđena salata sa pačetinom i sezonskim voćem - smokvama i nektarinama. Zatim su posluženi peljmenima sa krabom sa Kamčatke i ribljom čorbom od belog amura.

Pre serviranja toplih jela, gosti su bili pozvani da probaju šerbet od vučjeg trna (oblepiha).

Tradicionalno, kao glavno jeslo su poslužena dva jela na izbor - jesetra sa pečurkama i krompirom ili  stejk od goveđeg mesa sa zapečenim povrćem.

Kao dezert, na stolu su servirane brusnica sa pinjolama, prelivena kondenzovanim mlekom. Što se tiče pića, lider Severne Koreje je takođe mogao da proba ruska vina: belo "Istočni nagib", berba 2021. i kaberne sovinjon, berba 2020. godine, oba vinarije Divnomorsk.

Jelovnik: 

  • Salata sa pačetinom, smokvama i nektarinama 
  • Peljmeni sa krabom sa Kamčatke 
  • Riblja čorba od belog amura 
  • Šerbet od vučjeg trna (oblepiha) 
  • Jesetra sa pečurkama i krompirom 
  • Stejk od goveđeg mesa sa zapečenim povrćem 
  • Brusnica sa pinjolama, prelivena kondenzovanim mlekom
  • Istočni nagib, Vinarija Divnomorsk, Rusija 2021
  • Kaberne sovinjon, Vinarija Divnomorsk, Rusija 2020

Severnokorejski lider stigao je u utorak vozom na Daleki istok Rusije. Ovo je prva poseta inostranstvu Kim Džong Una ove godine i njegova druga poseta Rusiji.Tokom prethodne posete Rusiji 2019. godine, u Vladivostoku je takođe održan prijem u čast Kim Džong Una. Tada su gosti bili posluženi dalekoistočnim specijalitetima i tradicionalnom ruskom kuhinjom. Na meniju su bili boršč, salata od rakova, peljmeni od divljači, bakalar i habarovska govedina.

image