Zabranjena prodaja "ajfona" 12 u Francuskoj zbog nivoa zračenja

"Epl" mora odmah povući sve modele "ajfona" 12 sa francuskog tržišta, objavila je u utorak Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR), optužujući popularni pametni telefon da emituje daleko više elektromagnetnog zračenja nego što to dozvoljavaju propisi Evropske unije. "ANFR očekuje da će "Epl" primeniti sva raspoloživa sredstva kako bi uklonio sve neusaglašenosti sa propisima. Nedostatak reakcije će rezultirati povlačenjem opreme koja je već stavljena na raspolaganje potrošačima", navodi agencija .

"Epl mora da prestane sa prodajom svog modela "ajfona" 12 u Francuskoj, zbog nivoa značenja iznad dozvoljenog praga", rekao je za "La Parizijen" Žan Noel Baro, francuski ministar za digitalnu ekonomiju. 

Prema regulatoru, testovi u akreditovanoj laboratoriji otkrili su da je telefon premašio vrednost specifične stope apsorpcije (SAR) propisanu od strane EU, a to je četiri vata po kilogramu (W/kg) dok se drži u ruci ili u džepu od pantalona. Međutim, SAR za "telo", to jest kada je telefon u džepu jakne ili torbe udaljen najmanje 5 milimetara od kože, mora biti unutar granice od dva vata po kilogramu. Navodno, ovaj model je premašio dozvoljene nivoe. 

""Epl"mora odmah zaustaviti prodaju ovog modela i dobiti odobrenje ANFR-a ako ih ažurira, kako bi osigurao usklađenost sa propisima EU," dodao je regulator. Inspektori ANFR-a su ovlašćeni da provere "sve kanale distribucije u Francuskoj" za zabranjeni uređaj, počevši od utorka.

"Ajfon" 12 je predstavljen u oktobru 2020. godine i brzo je postao popularan zbog niže cene u poređenju sa prethodnim modelima. 

Nova francuska mera zabrane prodaje dolazi nakon nekoliko meseci loših vesti za Epl. Prošle nedelje je objavljeno da je Kina zabranila državnim službenicima da unose "ajfon" ili bilo koje druge strane uređaje u kancelariju i nije im dozvoljeno da ih koriste u poslovne svrhe. Pored toga, ruskim zvaničnicima je od pre nekoliko meseci takođe zabranjeno korišćenje "Epl" uređaja, pozivajući se na bezbednosne mere.

Kompanija "Epl" je kao odgovor na situaciju objavila da je "ajfon" 12 bio proveren od strane nekoliko međunarodnih regulatora i da nije došlo do prekraja dozvoljenog nivoa zračenja, prenosi Rojters.