Magazin

Borba protiv ''savršene'' lepote

Neuredni ajlajner, razmazana senka, crni i braon lak za nokte... Povratak grandž mejkap trendova koji ne zahtevaju mnogo proizvoda, a ni savršenu tehniku nanošenja aludira da se stav prema šminkanju i lepoti polako menja.
Borba protiv ''savršene'' lepoteGettyimages.ru © Evan Agostini

Indi i grandž estetika se vraćaju na društvene mreže. Minimalizam, kao i ležernost 90-tih i 2000-tih se vratila na scenu. Inspiracije su različite - od rok zvezda i njihovih devojaka, do supermodela poput Kejt Mos. Ležeran mejkap i tamne, hladne nijanse su postale favoriti. Međutim, zašto se odjednom stvorila potreba za ''opuštenom'' lepotom?

U 2010-tim godinama, influenseri su počeli da se probijaju na mrežama, pokazujući svojoj publici kako da se ''pravilno'' šminkaju. Pošto su dobijali mnogo proizvoda od sponzora, šminka je bila u maksimalističkom stilu. Mladi ljudi koji su ih pratili su primenjivali različite tehnike preporučene od njihove omiljene onlajn ličnosti. Puder, senka, ajlajner, karmin, bronzer... debeli slojevi proizvoda su bili obavezni, deo čak i svakodnevne šminke.

Međutim, došlo je do prezasićenja. Šminka počinje ponovo da se posmatra kao kreativni oblik samoizražavanja, umesto da prekriva ''nesavršenosti''. 

Cilj šminke više nije impresioniranje drugih svojim umećem i razumevanjem kozmetike. Umesto toga, faktor intrige je stav koji nam određena šminka pomaže da imamo. Ovaj stil asocira na fotografije rok zvezda sa zamazanom crnom senkom i karminom, ili na iznošenu šminku posle žurke. Nesavršenost postaje šarmantna, a opsesivno proveravanje da li je sve na mestu nije kul. Takođe, italijanski bend Moneskin je svojom pobedom na Evroviziji 2021. godine uneo rok estetiku i energiju u mlađe generacije.

Čak se jedan ključni korak potpuno odbacuje, a to je osnova u vidu pudera ili korektora. Dovoljno je lagano natapkati karmin na usne i dodati malo maskare. Ako želite da budete kreativniji, uvek možete dodati boju, sjaj ili neki upadljiv detalj. Četkice i slične alatke više nisu neophodne za dobar izgled. Jedino što je potrebno je, nositi ovakvu šminku sa samopouzdanjem, jer se ono najbolje istakne na suptilan i opušten način.

image