Formula "10-3-2-1-0" za bolji san i lakše buđenje

Zdrav i pravilan san jedan je od ključnih preduslova za nesmetano funkcionisanje našeg organizma, a savremeni način života koji podrazumeva velike količine kafe, stresa i vremena koje provodimo na telefonima u velikoj meri utiče na to kako spavamo. Eksperti su zato razvili formulu "10-3-2-1-0", a praćenjem jednostavnih principa naš san biće bolji, a jutra bodrija i lepša.

Odlazak na spavanje nakon napornog dana manje više nam svima izgleda isto - malo večernje rutine, malo leškarenja u nadi da ćemo zaspati, a zatim i "skrolanje" društvenim mrežama dok nas ne uhvati san. Ovakva praksa pogrešna je na svim nivoima, budući utiče kako na kvalitet sna, tako i na naš nervni sistem, a samim tim i funkcionisanje čitavog organizma.

Srećom, nakon brojnih istraživanja, stručnjaci su pronašli idealnu formulu koja nam može pomoći da lakše i brže zaspimo, a ujutru se probudimo čili, vedri i spremni za nove životne pobede.

Formula"10-3-2-1-0"

Iako zvuči kao veoma kompleksna matematička formula, u stvarnosti je princip "10-3-2-1-0" značajno jednostavniji, a pridržavanjem pet osnovnih pravila jutra će postati naš omiljeni deo dana. Koja su to pravila?

Kako su stručnjaci došli do ove formule

Sve što tokom dana radimo ima uticaja na naš san - čime se hranimo, šta pijemo, koliko vremena provodimo pred ekranima i slično, a na kraju dana, onda kada je vreme da naš mozak "isključimo", akumulirane posledice ovih aktivnosti uzimaju danak. Baš iz tog razloga, potrebno je da svoje dnevne rutine prilagodimo ne samo obavezama koje imamo, već i potrebama našeg organizma.

Kako su eksperti došli do ovih brojki? Veoma jednostavno, i sada ćemo detaljno pogledati svaku od stavki, kako bismo bolje razumeli zbog čega je važno pridržavati se formule.

Na prvom mestu je kofein: Pića sa kofeinom podstiču lučenje hormona stresa kortizola, koji negativno utiče na kvalitet sna. Telu je potrebno skoro 10 sati da iz svog sistema izbaci kofein i njegove stimulišuće supstance i baš zbog toga je pred spavanje važno suzdržati se od napitaka poput kafe, zelenog čaja i slično.

Hrana i alkohol: Obimni obroci i alkoholna pića par sati pred spavanje veoma lako mogu da izazovu osećaj nadutosti i mučnine koji mogu narušiti san. Zato svoje obroke i piće sa prijateljima isplanirajte tako da do odlaska u krevet prođe najmanje 3 sata.

Posao je na trećem mestu: Sve aktivnosti vezane za posao treba završiti najmanje dva sata pre spavanja jer je našem mozgu potrebno taman toliko da se "isključi". Mejlovi, izveštaji, prezentacije - sve to treba ili obaviti nekoliko sati pre odlaska na spavanje, ili ostaviti za ujutru, kada smo "sveže glave" i odmorni.

Gedžeti takođe utiču na san: Ne samo da "skrolanje" društvenim mrežama može da nam oduzme nekoliko sati sna, već i plava svetlost ekrana savremenih gedžeta veoma negativno utiče na naše oči i nervni sistem. Zato sat vremena pre odlaska u krevet zaboravite na društvene mreže i dopisivanje sa prijateljima, a još bolje - telefon ostavite izvan spavaće sobe. Što je sigurno - sigurno je.

Bez odlaganja alarma: I za kraj, alarm! Iako savremeni telefoni nude brojne opcije odlaganja alarma na po par minuta, ovakva praksa veoma je nepoželjna: ne samo da postoje velike šanse da ćete zakasniti na posao, već i sam povratak na spavanje sa još par minuta organizam umara na samom početku dana.