Magazin

Radnik u Španiji pronašao dve zlatne ogrlice stare preko dve hiljade godina

Krajem avgusta, zaposleni jedne kompanije za distribuciju vode u Asturiji je tokom rada na terenu pronašao dva zlatna predmeta među kamenjem. Ispostavilo se da su u pitanju dve zlatne ogrlice za koje arheolozi smatraju da potiču iz gvozdenog doba.
Radnik u Španiji pronašao dve zlatne ogrlice stare preko dve hiljade godina© Приватна архива

Nakon što je pronašao interesantne predmete, radnik je stupio u kontakt sa Pablom Arijasom, profesorom praistorijske arheologije. Arijas je ubrzo otišao na mesto gde je nađen artefakt, a nakon detaljnijeg iskopavanja, pronađeni su fragmenti još jedne ogrlice.

Arijas je za "Si-En-En" objasnio da je pronalazak veoma impresivan, kao i da može biti od velike pomoći za razumevanje gvozdenog doba, jer veruje da su izrađene pre oko dve i po hiljade godina. Na njihovoj površini su se videle promene u boji, što znači da su sigurno bile korišćene, a arheolozi su zaključili da su ogrlice pripadale nekome ko je bio u višim slojevima društva.

Arheolozi su dodali da je veoma važno i korisno što je lokacija na kojoj su ogrlice pronađene netaknuta, što omogućava buduće istraživanje terena i potencijalno prikupljanje novih informacija o gvozdenom dobu. Iako postoje mnogi drugi komadi nakita iz ovog perioda, većina njih je otkrivena u osamnaestom i devetnaestom veku, u vremenu kada arheologija nije bila dovoljno razvijena za detaljnije proučavanje.

Regionalna uprava Asturije, u Španiji, je pohvalila radnika za brzo i adekvatno reagovanje, jer je odmah odlučio da kontaktira stručnjake. U oficijalnoj izjavi su objasnili da otkriće predstavlja "neverovatan napredak u arheologiji, pogotovo kada se u obzir uzmu kvalitet izrade i veština umetnika koji su ih napravili". 

image