Šta će se dogoditi sa našim telom ako svekodnevno jedemo indijski orah

Iako ga znamo kao orašasto voće, indijski orah je zapravo koštica indijske kešu jabuke. Seme indijskog oraha je odlična užina, idealno je kao dodatak salatama i kolačima, ali pre svega ima puno koristi za ljudsko zdravlje jer je bogato vitaminima A, B1 i B2, gvožđem. Iako na 100 grama ima 553 kCal, nutricionisti kažu da ne brinemo i da je možemo ga da konzumiramo svaki dan - ne samo da ćemo imati više energije, nego ćemo i smršati.

Sve dok grickate sirove indijske orahe i ograničite njihov unos na 20 orašastih plodova, dijetetičari kažu da je zdravo da ih jedete svaki dan a objašnjavaju i zašto.

Imaćete više energije

Proteini i zdrave masti koje se nalaze u indijskom orahu pomažu telu da se snabdeva energijom. To ih čini odličnim izborom hrane pre ili posle treninga, a mogu da vam pomognu da "prebrodite" popodnevi pad energije.

Pored ovih hranljivih materija, indijski orah sadrži i bakar, esencijalni mineral za proizvodnju energije. "Pošto indijski orah može da pomogne u sprečavanju velikih skokova i naglih padova šećera u krvi, to može da znači više energije tokom dana", kaže dijatetičar Elsi Kartlidž.

Mogli biste da smršate

Sve dok se držite preporučene porcije, dijetetičari kažu da indijski orah može da doprinese zdravom gubitku težine. Zahvaljujući proteinima, vlaknima i zdravim mastima kojima su bogati, "drže" organizam duže sitim:

"Orasi su poznati po visokom sadržaju kalorija i masti, što često navodi pojedince na pretpostavku da bi trebalo da ograniče konzumiranje orašastih plodova ako pokušavate da izgubite težinu. Međutim, nova istraživanja pokazuje vezu između ishrane bogate orašastim plodovima sa značajnijim gubitkom težine u poređenju sa dijetama koje ne sadrže orašaste plodove", kaže dijetetičar Stejsi Roberts Dejvis.

Osim što pomaže kod sitosti, Kartlidž ukazuje na naučnu studiju koja pokazuje da telo može da apsorbuje samo 84 odsto kalorija iz indijskih oraščića. "Ova smanjena apsorpcija može da se pripiše tome što se deo masti u indijskom orahu zadržava unutar vlaknastog zida oraha, umesto da se apsorbuje tokom procesa varenja", pojašnjava.

Potpomažu rad creva

Indijski orah sadrže vlakna i njihovo dodavanje u ishranu pomažu u varenju. Ovo bi moglo dovesti do redovnijeg pražnjenja creva, a naročito ako je zatvor nešto sa čime se borite. Zato je preporučljivo da stavite indijski orah u obrok ili da ga užinate. Naučne studije takođe ukazuju da jedenje orašastih plodova, podržava celokupno zdravlje creva jer povećava količinu dobrih bakterija u crevima.

Odlična namirnica za srce 

Zbog visokog sadržaja nezasićenih masti, ova hrana je dobra za zdravlje srca:

"Redovna konzumacija, kao deo uravnotežene ishrane, može da pomogne u smanjenju rizika od srčanih bolesti i to poboljšanjem nivoa holesterola i smanjenja upale", kaže Stejsi Roberts Dejvi. Takođe i druga dijetetičarka je saglasna i ističe da "mononezasićene masti u indijskim orahu mogu da pomognu u podizanju nivoa HDL holesterola (dobrog holeserola) koji je povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti, a istovremeno snižava LDL holesterol (lošeg holesterol)".

Hrana za mozak

"Indijanski oraščići su bogati antioksidanatima, karotenoidima i polifenolima. Ova jedinjenja imaju potencijal da ublaže upalu i obezbede odbranu tela od određenih bolesti. Naučne studije pokazuju da je redovno konzumiranje hrane sa polifenolima povezano sa smanjenim rizikom od demencije i poboljšanim kognitivnim performansama. Dakle, indijski orah se definitivno smatra hranom za mozak", kaže Kartlidž, a piše Jahu.

Takođe, vodite se i pametnom kupovinom ove namirnice i uvek birajte zdrave opcije:

"Određeni pečeni i slani indijski orah mogu uključivati značajne količine dodatih ulja i natrijuma. Ako je vaš cilj da smanjite unos natrijuma ili dodatih masti, savetuje se da se većinu vremena odlučite za "suvo pečene" ili "sirove" neslane indijske oraščiće kako biste ostvarili najviše zdravstvenih koristi", smatra Kartlidž.