Magazin

Džemper sa motivom ovčica koji je nosila princeza Dajana prodat za više od milion dolara

Kolekcionari često kupuju odeću i nakit princeze Dajane na aukcijama za veoma visoke cene, ali jedan interesantan predmet koji je pripadao Lejdi Di je oborio rekord za najskuplje prodat džemper u istoriji: u pitanju je crveni džemper sa belim ovčicama, na kome se nalazi samo jedna ovca crne boje. Mnogi veruju da je princeza znala da je upravo ona bila "crna ovca" u porodici i da je zbog toga nosila ovaj odevni komad, ali istoričari mode otkrivaju da je istinita priča drugačija.
Džemper sa motivom ovčica koji je nosila princeza Dajana prodat za više od milion dolaraGetty © Tristan Fewings

Na jarko crvenom džemperu se može videti nekoliko desetina belih ovčica, ali detalj koji je dao značaj ovom odevnom komadu je jedna crna ovca, koja se nalazi na desnoj strani i remeti harmoniju dezena. Džemper je postao popularan još od kada se princeza prvi put pojavila u njemu u javnosti 1981. godine, na jednom polo takmičenju, nakon što se verila sa princem Čarlsom III.

Džemper je prodat na Sotbijevoj aukciji za 1,1 miliona dolara u roku od petnaest minuta i sada predstavlja najskuplje prodat džemper u istoriji (prethodno je ovu titulu nosio džemper koji je nosio muzičar Kurt Kobejn tokom performansa na televiziji). Interesantno je da bi se ovakva cifra očekivala kada je u pitanju komad dragocenog nakita ili glamurozna večernja haljina, ali ovaj ležeran, vuneni odevni predmet je bio velika tema u svetu mode već decenijama iz više razloga.

"Crna ovca" porodice ili nešto drugo

Pre svega, mnogi veruju da crna ovčica koja se nalazi na džemperu simbolizuje Dajanin život u kraljevskoj porodici, u kojoj je ona zaista bila prava "crna ovca": često je donosila odluke koje se nisu poklapale sa kraljevskim pravilima, kao što je prisna komunikacija sa "običnim" ljudima ili nošenje nekonvencionalnih modnih predmeta na svečane događaje.

Upravo zbog njenih navika i osobina koje se nisu poklapale sa ponašanjem tipične princeze, Lejdi Di je brzo postala jedna od omiljenih ličnosti širom sveta. Ljudi su verovali da je Dajana nosila džemper "crne ovce", jer je bila svesna sopstvene pozicije u kraljevstvu i prihvatala je ulogu buntovne, ali voljene princeze. Ipak, istoričari mode objašnjavaju da postoji drugi (i prilično jednostavan) razlog za nošenje džempera.

Pronalaženje sopstvenog stila

Iako mnogi žele da poveruju da su svi Dajanini modni izbori bili pažljivo proračunati i usklađeni sa određenim periodima njenog života, pojedini modni stručnjaci za "Bi-Bi-Si" objašnjavaju da nije oduvek bilo tako. "Verovatno previše duboko analiziramo ovaj predmet. Ne verujem da je Dajana u ovom periodu bila svesna da je ona "crna ovca", kao ni da je bila svesna koliki uticaj je njeno odevanje imalo," rekla je Eleri Lin, modni istoričar i kustos.

"Dajana je bila veoma mlada žena koja je razvijala svoj stil, koji je priličio tadašnjem vremenu. Oblačila se kao i svoji vršnjaci, birala je odeću kroz igru. Tada nije bila u fazi komuniciranja sa svetom kroz modu," zaključila je Lin.

"Osamdesete su obeležile jarke boje i upadljivi dezeni, pogotovo u pletenim komadima, tako da džemper "crne ovce" zaista pripada ovoj eri," dodaje istoričar umetnosti Seli Taket.

Ipak, u kasnijim godinama je postalo očigledno da je Lejdi Di znala da moda može biti veoma moćan metod neverbalne komunikacije i ubrzo je postala jedna od najvećih modnih ikona na svetu. Čak i danas se njen nakit i odeća prodaju na aukcijama za stotine hiljada dolara i može se reći da je džemper "crne ovce" bio naznaka njenog buntovnog karakter i netipičnih modnih izbora u kasnijim godinama.

image