Magazin

Filmska priča: Ukradena slika Van Goga vraćena zamotana u krvavu jastučnicu u "Ikea" kesi

Nakon što je slika ukradena u martu 2020. godine, potraga se konačno završila i slika je sada na sigurnom. Proces traženja krivca je dugo trajao a glavnu ulogu u potrazi je imao holandski umetnički detektiv, Artur Brand (koji nosi nadimak "Indijana Džons" u umetničkom svetu). Misteriozni poziv i tajni sastanak su pomogli u rešavanju slučaja a cela priča podseća na uzbudljivi film o krađi umetničkog dela velikog majstora.
Filmska priča: Ukradena slika Van Goga vraćena zamotana u krvavu jastučnicu u "Ikea" kesi© Wikimedia Commons/Public Domain

Detektiv Artur Brand je za "Bi-Bi-Si" objasnio da mu je ovo delo Van Goga, nastalo pre sto trideset devet godina, doneo nepoznat muškarac na kućni prag. Slika je bila upakovana u jastuk i kesu poznate švedske kompanije "Ikea". Na jastučnici su bile krvave mrlje, jer je muškarac koji je doneo sliku povredio prst prilikom pakovanja dela. 

U pitanju je slika pod nazivom "Župni vrt u Nuenenu u proleće", koja je ukradena početkom pandemije, kada je zatvorena ustanova kulture u holandskom gradu Larenu, jugoistočno od Amsterdama, gde je slika bila privremeno izložena. Originalno mesto čuvanja je muzej grada Groningen. 

Umetnički detektiv je sve vreme sarađivao sa holandskom policijom i zajedno su utvrdili da muškarac koji mu je dao sliku nije bio umešan u krađu. Zapravo, pravi krivac je pronađen pre dve godine i osuđen na osam godina zatvora, ali do sada nije bilo poznato gde se slika nalazila. Brand je dodao da mu je bilo jasno da su se "čuvari" slike često menjali, jer skoro niko u svetu kriminala nije želeo da je poseduje, ali znao je da je slika bila "čitava" kada je nakon krađe dobijao fotografije neoštećenog dela. U međuvremenu je rad čak dospeo do jedne kriminalne grupe koja je planirala da ga ponudi policiji u zamenu za blažu zatvorsku kaznu za druge zločine. 

Iako je priča o "putovanju" slike bila zamršena, Brand je dobio neočekivan poziv od muškarca koji je ponudio da vrati sliku u zamenu za potpunu anonimnost i zaštitu, dodajući da mu je čuvanje ukradenog dela "zadavalo glavobolju". 

"Bio sam na rođendanskoj proslavi i on me je čekao ispod drveta, a onda mi je objasnio zašto želi to da uradi", objasnio je Brand. Nakon nekoliko dana, delo mu je bilo predato ispred njegovog doma, dok je direktor muzeja Groningen čekao na uglu u obližnjem baru, da bi potvrdio autentičnost slike na licu mesta.

Portparol jedinice za kriminal povezan sa umetničkim delima u holandskoj policiji, potvrdio je da je slika autentična, a direktor muzeja rekao je da je bio oduševljen kada se konačno pojavila.

"Tokom prethodnih godina počeo sam da se pitam da li ću je ponovo videti. Odmah sam primetio da je prava, ima nekoliko ogrebotina, ali je naslikana na papiru i zalepljena na drvenu panelu, pa je možemo lako srediti", rekao je za internet portal "Telegraf".

Iz muzeja su dodali da se delo trenutno nalazi u Muzeju Van Goga u Amsterdamu, kao i da će proći nekoliko nedelja ili meseci dok ne bude restaurirana i izložena posetiocima.

image