Nesvakidašnja biblioteka u kojoj možete i da prespavate

Poseta nekom mestu danas predstavnja trčanje po ulicama i trgovima, a brzi let po muzejima i galerijama se gotovo podrazumeva. Ipak, postoje mesta koja imaju svoj spori ritam, gde su mir i beg od stvarnosti zagarantovani. Jedna od takvih je Gledstonova biblioteka koja se nalazi u velškom selu Harden i koja je zaista nešto neobično i specifično - pored impozantnog broja knjiga, čitaoci u njoj mogu da prespavaju.

Ova nesvakidašnja institucija ime je dobila po čuvenom političaru i premijeru Velike Britanije Vilijamu Gledstonu (1809-1898), koji je posedovao ovo zdanje i zaveštao ga svom zavičaju. Po rečima njegove ćerke Meri, želja političara je bila da "ponudi knjige koje nisu imale čitaoce onim čitaocima koji nisu imali knjige". Osnovu biblioteke u Hardenu čini Gledstonova lična kolekcija od 32 hiljada knjiga, međutim taj broj se vremenom uvećavao, tako da sada ima više od 150 hiljada naslova.

Zanimljivo je, da je dok je bio u svojim osamdesetim, Gledston je uz pomoć osoblja i ćerke preneo preko 20 hiljada iz svoje privatne biblioteke na javnu lokaciju, sadašnju zgradu. Skladištio je police koristeći sopstveni kataloški sistem, a mnoge stranice njegovih knjiga, koje su posetiocima dostupne za pregledavanje, sadrže njegove misli i beleške ispisane na marginama.

Posetioci navode da je u samoj biblioteci vlada topla atmosfera i da čete često vidtei ljude kako podignu noge na radijator, greju se i čitaju knjigu.

Pored dela sa knjigama, zgradu čini i još 26 soba, čitaonica, restoran, kao i saloni za opuštanje gde se mogu voditi razgovori i piti čaj. Svakako da pored prostora sa knjigama najveću pažnju privlače sobe u kojima može da se prespava. Oni koji su boravili u njoj kažu da su "sobe pre studiozne, nego luksuzne i da deluju veoma udobno".

Ova institucija se smatra utočištvom za pisce, pesničke, naučnike, čitaoce, a pored čitanja, spavanja i pijuckanja čaja posetioci mogu da učestvuju u raznim manifestacijama kao što je "Gledfest" - festival na kojem se organizuju javna čitanja, predavanja, nastupi poznatih književnika i drugih ličnosti iz sveta kulture.

Gledstonova biblioteka je otvorena za javnost 1894. godina, a prvi gosti su prenoćili u njoj 1906. godine.