Kurkuma: Prirodni saveznik u rešavanju problema sa varenjem

Kurkuma ili "žuto zlato" kako je mnogi zovu je začin iz porodice đumbira i redovan je dodatak jelima širom Azije. Smatra se biljkom koja povoljno deluje na rad mozga i srca, a skoršnja istraživanja govore da može da ublaži simptome kao što su bol u stomaku i nadimanje. Ipak, još uvek ne može da se preporuči kao medicinski tretman, a evo i zašto.

Jedna od opcija za lečenje probavnih smetnji se možda nalazi u staklenoj teglici za začine

Proučavano je više od 150 ljudi koji su imali smetnje u varenju i kako su reagovali na lek omeprazol (smanjuje količinu kiseline koja se stvara u želucu), zatim na kurkumu, koji sadrži jedinjenje kurkumin, kao i na kombinaciju leka i začina. Evidentirane su smetnje u varenju kao što su bol u stomaku, nadimanje, mučnina, rani osećaj sitosti, a zaključci su objavljeni u studiji BiEmDžej.

"Pored antiinflamatorne i antioksidativne svrhe, kurkumin/kurkuma bi mogla biti opcija za lečenje dispepsije (problema sa varenjem) sa uporedivom efikasnošću kao i lek", rekao je glavni autor studije dr Krit Pongpirul, vanredni profesor na odseku za preventivnu i socijalnu medicinu na Univerzitetu Čulalongkorn u Bangkoku.

Naglasio je da je u "Sjedinjenim Američkim Državama, primarna upotreba kurkume u medicinske svrhe bila kao antiinflamatorni i antioksidativni dodatak ishrani za ublažavanje osteoartritisa i sindroma iritabilnog creva i da je ovo prvo kliničko ispitivanje koje direktno upoređuje kurkumin/kurkumu sa omeprazolom u lečenju dispepsije".

Još ne može da se preporuči kao tretman 

Ipak, postoji još pitanja na kojima bi trebalo da se radi: "Skala koju su istraživači koristili za merenje simptoma nije najčešća skala koja se koristi za procenu poboljšanja lošeg varenja. Mislim da samo ova studija nije dovoljna da kažem 'preporučujem ovo', zato nastavite sa oprezom", kaže doktorka gastrogerontolog Juiđing Luo i ističe da su u toku mnoga istraživanja koja se bave uticajem raznih jedinjenja i lekova na različita upalna stanja koja treba uzeti u obzir.

"Treba još mnogo toga da se uradi, pre nego što počne da se preporučuje kurkuma kao tretman", kaže Luo i ističe da "ima smisla razgovarati sa svojim lekarom o tome da li bi trebalo da kurkumu probate pored lekova. Međutim, doktorka i upozorava: "ljudi koji isprobavaju ove alternative treba na svake dve do četiri nedelje da vide kakav je pun uticaj. Ako je od pomoći, to je odlično. A ako ne, to može da bude težak deo lečenja - nisu svi pacijenti isti i niti imaju isti odgovor na lekove".

Da li možemo da uzmemo kurkumu "na svoju ruku"

Poznato je da se kurkuma u jugoistočnoj Aziji koristi za lečenje stomačnih tegoba i drugih upalnih stanja stotinama godina, ipak Luo kaže da prvo porazgovarate sa lekarom: "Bilo je nekoliko studija koje su ukazale na loš uticaj kurkumina na jetru. Važno je biti siguran da kurkuma ne reaguje loše sa bilo kojim drugim lekovima koje uzimate".

"Pacijenti treba da budu svesni neželjenih efekata ekstrakata kurkumina kao što su alergije i rizik od krvarenja, posebno za one koji uzimaju antikoagulanse ili antiagregacione lekove", rekao je Pongpirul i dodao da se "kurkumin i kurkuma generalno smatraju bezbednim kada se konzumiraju u količinama koje se obično nalaze u hrani".

Uobičajeno je da začini kurkume sadrže oko 3 odsto kurkumina, prema istraživanjima iz 2009. godine, a "doza od 2 grama data u ovoj studiji je relativno niska u poređenju sa ekstraktima koji se obično nalaze u suplementima kurkumina", rekao je Pongpirul, a piše Si-En-En