Dijetetski napici nisu bolji izbor od običnih, za osobe sa dijabetesom

Iako godinama dijetetski napici važe za zdraviju alternativu regularnim gaziranim pićima koji su puni šećera, poslednja istraživanja ukazuju da oni nisu dobar izbor za one koji pate od dijabetesa. Naučnici su dokazali da nivo insulina raste i kada osoba popije dijetetski napitak, kao i da se aspartam, veštački zaslađivač, u ustima može zadržati dosta dugo.

Većina popularnih gaziranih napitaka već decenijama ima i svoje "dvojnike", ali - sa nula grama šećera, koji su najčešći izbor osoba koje vode računa o broju unetih kalorija, ali i onih sa dijabetesom. Ipak, najnovijom naučnom studijom otkriveno je da i obični, i dijetetski napici dovode do povećanja insulina.

"Dok se dijetetski gazirani napici često preporučuju onima koji bode bitku sa viškom kilograma, kao i onima koji kontrolišu nivo šećera u krvi, sve više i više istraživanja ukazuje da ova bezalkoholna pića imaju suprotan efekat", navela je doktor Keren Berg.

Uzorci pljuvačke dokazali da dijetetski napici nisu bolji izbor

Naučnici sa Univerziteta u Sao Paulu u Brazilu sproveli su eksperiment na 15 zdravih ispitanika na kojima su testirani efekti bezalkoholnih pića, dijetetskih napitaka, mineralne vode sa veštačkim zaslađivačima, vode sa saharozom i obične. Nakon što su popili ponuđene napitke, ispitanicima je izvršena analiza uzoraka pljuvačke, a među kriterijumima za ocenjivanje našli su se proteini, alfa-amilaza (enzim koji pomaže telu da svari šećer), aspartam i nivo insulina.

Detaljnim pregledom, naučnici su ustanovili sledeće:

Funkcija insulina i posledice dugotrajne izloženosti

Osnovna funkcija insulina je regulacija nivoa šećera u krvi, ćelijskog metabolizma i rasta mišića, a ovakvi rezultati podstakli su naučnike na razmišljanje: da li se uopšte preporučuje konzumacija dijetetskih napitaka osobama sa dijabetesom ili onim koje se bore sa kilogramima?

"U velikim količinama, nivo insulina može dovesti do komplikacija, uključujući povećanje telesne težine i povećanog kardiovaskularnog rizika, hipertenzije i ateroskleroze", naveo je doktor Brajan Blek za Medikal Njuz Tudej.

Takođe, kontinuirana izloženost visokom nivou insulina može dovesti i do retinopatije, erektilne disfunkcije kod muškaraca, bolesti bubrega, srčanog i moždanog udara.

Zaslađivači u dijetetskim napicima su potencijalno kancerogeni

Krajem juna ove godine, Svetska zdravstvena organizacija izrazila je i svoju zabrinutost o uticaju jednog od najrasprostranjenijih veštačkih zaslađivača, aspartama, na opšte zdravlje čoveka. Naime, jedna opservaciona studija u Francuskoj je prošle godine pokazala da ljudi koji konzumiraju veće količine veštačkih zaslađivača (uključujući i aspartam) imaju veći rizik da dobiju rak. Osim toga, jedna italijanska studija sa početka 2000-ih godina je pokazala da su pojedini oblici raka kod miševa i pacova bili povezani sa aspartamom. Ipak, ni jedna, ni druga studija nisu poslužile kao čvrst dokaz protiv korišćenja ovog zaslađivača.