Magazin

Raking: Vojničkom vežbom hodanja do najboljih rezultata

Jedan od najnoviji trendova u fitnesu je nastao po uzoru na vojnu vežbu. U pitanju je raking (rucking), koji može tipični kardio trening brzog hodanja pretvoriti u malo drugačiji izazov i pomoći nam da sebe guramo do novih granica. Princip je jednostavan a za trening nam je potreban samo udoban ranac u kome se nalazi određena težina.
Raking: Vojničkom vežbom hodanja do najboljih rezultata© Pexels/Germain Rodriguez

Hodanje je jedna od najboljih fizičkih aktivnosti za one koji nisu u mogućnosti da trče na velike razdaljine, a žele da dobiju koristi kardio treninga. Ipak, klasično hodanje može postati monotono ili se čak možemo osećati kao da smo postigli sve moguće ciljeve kada je u pitanju ova vrste vežbe, što može negativno uticati na volju i motivaciju za nastavljanjem treninga. 

Zbog toga je uvek dobro uvesti novitete u fitnes rutinu, a jedna od njih može biti "raking", to jest hodanje pod opterećenjem. Vežba je jednostavna: potrebno je raditi svoju tipičnu kardio rutinu, ali uz dodatnu težinu na leđima. Ovakva vrsta treninga je isprva bila namenjena za vojnike, kako bi ojačali i navikli se na nošenje teške opreme, ali u proteklih nekoliko meseci je postala veliki trend na društvenim mrežama. 

Eksperimenti su pokazali da ovakav tip vežbe može biti veoma efikasan za mršavljenje i da raking može sagoreti čak trideset to četrdeset pet odsto više kalorija, nego hodanje bez dodatnog opterećenja (u zavisnosti od različitih faktora). Osim toga, raking je vežba koja se radi na otvorenom prostoru, što je uvek preporučljivo kao pozitivan uticaj na mentalno zdravlje tokom treninga. 

Kako početi

Iako zvuči prilično jednostavno, postoji nekoliko pravila koja je dobro znati pred praktikovanje ove vežbe. Kada se počinje bilo koja nova vežba, veoma je važno da poznajemo sopstvene granice i postepeno uvodimo promene. Fitnes stručnjaci su za "Si-En-En" preporučili da je najbolje početi sa nošenjem praznog ranca i hodati istu distancu kao i uvek. Zatim, počinje dodavanje težine, najbolje je da odabraemo teret koji iznosi oko deset odsto od naše ukupne težine. 

Pošto teret može predstavljati stres za kičmu, kolena, kukove i zglobove, neophodno je da prvih nekoliko vežbi ne budu isuviše naporne, da bi se telo naviklo na dodatni izazov. Kada osećamo dovoljno snage, možemo početi da dodajemo težinu. 

Ranac mora da ime debele ručke, kako nošenje ne bi bilo neudobno ili dovelo do povrede, a preporučljivo je da ima i pojas koji se može pritegnuti oko struka, da bi se težina ravnomerno rasporedila i smanjio pritisak na leđa. Što se tiče tereta, treba izbegavati stavljanje najtežih predmeta na samo dno, da ne bismo opteretili donja leđa, već je preporučljivo stavljati ih na sredinu, preko mekših predmeta. Stručnjaci preporučuju kupovanje vreća sa peskom kao i poptuno izbegavanje oštrih predmeta, jer mogu biti neugodni i poremetiti pokrete. 

Na kraju, raking nije preporučljiv za ljude koji imaju probleme sa kičmom, kolenima i ramenima. Ako se javlja bol tokom hodanja, onda je bolje poptuno obustaviti vežbu. 

image