Magazin

Roksanda Ilinčić na Nedelji mode u Londonu predstavila reviju inspirisanu srpskim manastirima

Srpska dizajnerka Roksanda Ilinčić je na Nedelji mode u Londonu pokazala odevne komade i modne detalje inspirisane srpskim manastirima. Tako je putem mode, na njoj svojstven način, predstavila deo naše istorije i tradicije.
Roksanda Ilinčić na Nedelji mode u Londonu predstavila reviju inspirisanu srpskim manastirimaGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Roksanda Ilinčić je jedna od najuticajnija Srpkinja u svetu mode, a njene kreacije nose najveće svetske zvezde poput Kejt Midlton, Kejt Blanšet, Šarliz Teron, Lejdi Gage, Bijonse, Kire Najtli, Ejmi Adams. Svaka njena revija se čeka sa nestrpljenjem i priča je za sebe.

Nova Roksandina kolekcija predviđena za proleće/leto 2024. inspirisana je našim srednjevekovnim manastirima i ostavila je veliki utisak na svetsku javnost. Kreatorka je istakla je su je inspirisale uzvišenost i umetnost:

"Volim dramu", kaže Roksanda za Vog i dodaje: "Srbija ima najneverovatnije kulturno nasleđe", kaže Roksanda, koja je proučavala manastir Gračanicu iz 14. veka, kao i Studenicu. 

"Inspirisao me je spokoj slika unutar manastira".

Kolekciju krase skulpturalne kreacije, crna i bela boja, dramatični ogrtači, visoke kape - kamilavke - sve to zajedno podseća na odežne pravoslavnih crkvenih velikodostojnika: "Sve kape su inspirisane sveštenicima u manastirima Srbije. Nedavno sam sa mamom obišla dva manastira. Bila sam zaista inspirisana čitavim nasleđem koji mi je pred očima već neko vreme - ali nekako izgubite osećaj, jer je uvek tu", rekla je.

"Mislim da su sve moje kolekcije pre evolucija nego revolucija. Nastavljamo da gradimo priču", rekla je dizajnerka šireći svest o srpskoj tradiciji i kulturi.

I prostor u kom je održana revija "vuče" na korene

Revija je održana u komercijalno-umetnički kompleksu Barbikan, u Londonu i čini se da izbor prostora nije slučajan. Naime, ukoliko pažljivo pogledate sam prostor primetićete pločice, velike sive zidove, ogromne površine i prostorije - zaključićete da ova brutalistička celina, nepogrešivo podseća na socijalističku arhitekturu Jugoslavije.

Elegantne linije i svila 

Roksanda Ilinčić je rođena 1975. u Beogradu i godinama živi u Londonu. Studirala je arhitekturu i dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Školovanje je nastavila u Londonu na prestižnom modnom koledžu Sent Martins, na kom je 2002. godine završila master. U svetu mode postala je prepoznatljiva po večernjim i elegantnim haljinama, a njene komade odlikuju je jake boje, luksuzni materijali (najčešće svila) i čiste linije, a njene kreacije se prodaju u preko 40 zemalja širom sveta.

Reviju Roksande Ilinčić iz prvih redova je pratila najuticajnija ličnost u svetu mode, glavna i odgovorna urednica američkog Voga, Ana Vintur.

image