Magazin

Nutricionisti kao influenseri: Američka organizacija pokrenula kampanju koja se zalaže za slatkiše

Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija iznela sumnje da veštački zaslađivači, a konkretno aspartam, potencijalno mogu biti kancerogeni, organizacija Amerikan Beveridž koja je zastupnik proizvođača poznatih gaziranih napitaka je uzvratila udarac. Kako bi se opovrgle tvrdnje SZO, angažovani su nutricionisti, a njihov zadatak je da putem društvenih mreža promovišu gazirane napitke i slatkiše.
Nutricionisti kao influenseri: Američka organizacija pokrenula kampanju koja se zalaže za slatkiše© Canva / Gabriella Csapo

Kada je Svetska zdrvstvena organizacija ovog leta objavila podatak da veštački zaslađivači, a konkretno aspartam, potencijalno mogu imati kancerogeno dejstvo, veliki broj ljubitelja gaziranih napitaka i slatkiša je svoje navike u ishrani makar delimično korigovalo. Ovo se, očekivano, odrazilo na proizvođače i distributere hrane i napitaka, koji su na apel SZO odgovorili plaćenom reklamom od strane nutricionista. Sada oni, umesto da promovišu zdrave navike, naširoko pričaju o tome kako su slatkiši i gazirani napici poželjni u ishrani i traže pravdu za aspartam.

Poruka influensera-nutricionista je jasna: "SZO širi dezinformacije"

Na meti organizacije Amerikan Beveridž, koja je kao odgovor na apel SZO odlučila da pokrene marketinšku kampanju, našao se veliki broj nutricionista koji na svojim nalozima na društvenim mrežama imaju zavidan broj pratilaca, a samim tim i značajan uticaj, a njihov zadatak je da se opovrgnu upozorenja o štetnosti aspartama. Influenserima je za ovu vrstu angažovanja isplaćena (sasvim sigurno) pozamašna svota novca, budući da su svi, kao jedan, na svojim nalozima počeli da promovišu slatkiše, napitke sa zaslađivačima i druge štetne prehrambene navike. Štaviše, kreiran je i haštag #safetyofaspartame, koji samo nekoliko dana od početka kampanje ima skoro 3 miliona pregleda!

Influenseri su ozbiljno shvatili "zadatak" - ne samo da se sada na njihovim profilima mogu videti snimci na kojima uživaju u krofnama i popularnim bezalkoholnim napicima, već je njihov sadržaj fokusiran na to da su upozorenja SZO samo "mamci za klikove" i zakčljučci zasnovani na "naučnim istraživanjima niskog kvaliteta".

@dietitianhannah Replying to @1.11111lll a meal with fiber, protein, fats, calcium, iron… it’s almost like processed foods help us to get in the nutrients that we need 🤷🏼‍♀️ #processedfoood#foodfreedom#dietitiansoftiktok#dietitiantips#nutritiontips#dietitianhannah#allfoodsfit♬ original sound - Dietitian Hannah

Koliko košta etika?

Međutim, ono što influenseri-nutricionisti nigde nisu jasno naveli (makar većina) jeste da su njihove objave u kojima se promovišu nezdrave navike u ishrani sponzorisane od strane kompanije koja je zastupnik velikih brendova gaziranih napitaka - što ne samo da je u suprotnosti sa etikom, već i sa politikom oglašavanja na društvenim mrežama. Sa druge strane, Amerikan Beveridž je transparentno naveo da je organizovana marketinška kampanja sa ciljem da se potrošačima "otvore oči", a prodaja proizvoda ponovo vrati na pređašnji nivo.

Analizom na desetine hiljade objava na društvenim mrežama, ustanovljeno je da je blizu polovine influensera-nutricionista pokušalo da svojoj publici promoviše hranu, piće i suplemente, a nakon saznanja da je u pitanju plaćena kampanja, nameću se sumnje ne samo o stručnosti, već i integritetu ovakvih stručnjaka.

image