Kako voće može pomoći kod visokog krvnog pritiska
Voće sadrži kombinaciju korisnih hranljivih materija, uključujući vlakna, kalijum i antioksidante. Tri porcije voća dnevno smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska za 6 odsto. Vlakna, važan nutrijent koji se nalazi u namirnicama poput voća, povrća, mahunarki i celih žitarica, imaju niz prednosti, od kojih su mnoge povezane sa poboljšanjem zdravlja srca, gori veliki pregled studija iz 2019. objavljen u časopisu Američkog udruženja za srce.
Dakle, koje voće je najbolje za kontrolu krvnog pritiska
Za kontrolu pritiska su se dobro pokazale borovnice, piše Iting vel. Iako većina voća ima neke prednosti koje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ove bobice su na samom vrhu, jer su odličan izvor vlakana i pune su antioksidansa i bogate su vitaminom C.
Studija koja se bavila hipertenzijom iz 2021. koja je uključivala preko 900 učesnika otkrila je da su oni koji su konzumirali 1,6 porcija borovnica (nešto više od jedne i po šolje) svakog dana imali sistolni krvni pritisak koji je u proseku bio niži za 4,1 mmHg. Smanjenje sistolnog krvnog pritiska za 5 mmHg dovoljno da smanji rizik od srčanog ili moždanog udara za 10 odsto, rezultati su drugih studija.
Borovnice su bogate vlaknima i antioksidantima
Redovno konzumiranje borovnica može da bude odličan način da unesete dovoljno vlakana u ishranu i istovremeno snizite krvni pritisak. Jedna šolja borovnica ima 4 grama vlakana, što je više od mnogog popularnog voća poput banana, jabuka ili grožđa, govore podaci Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država.
Pretpostavlja se da su blagotvorni efekti vlakana na krvni pritisak delimično povezani sa dobrobitima za mikrobiom creva – složenu zajednicu mikroorganizama i bakterija koje žive u crevima i za koje se pokazalo da imaju pozitivan uticaj na opšte zdravlje. Dobre bakterije u crevima razgrađuju dijetalna vlakna i proizvode jedinjenja koja se nazivaju kratkolančane masne kiseline koje mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska, kaže studija iz 2022. godine u Kjurent Hipertenšon Riports.
Borovnice su bogate antioksidansima koji se nazivaju antocijanini i smanjuju nivo slobodnih radikala u telu, koji izazivaju bolesti dijabetes tipa 2, kao i neke neurološke bolesti. Antocijanini u borovnicama mogu podstaći proizvodnju azot-oksida, gasa koji pomaže krvnim sudovima da se opuste i ostanu fleksibilni, što poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak. Ljudi koji su jeli 1 šolju borovnica dnevno primetili su značajna poboljšanja protoka krvi kroz svoje arterije, govori studija iz 2019. objavljena u Amerikan Džurnal of Klinikl Nutrišn.