Magazin

Kazanjski opservatorijum - još jedan ruski objekat na spisku svetskog nasleđa UNESKA

Drevni opservatorijum Kazanjskog federalnog univerziteta i zvanično je uvršten na spisak svetskog nasleđa UNESKA, a sada se pod zaštitom organizacije za očuvanje svetske baštine nalazi čak 32 objekta iz Rusije.
Kazanjski opservatorijum - još jedan ruski objekat na spisku svetskog nasleđa UNESKA© РИА Новости / Максим Богодвид

Na poslednjem, 45. zasedanju komiteta Svetskog nasleđa UNESKO koje se održalo u Saudijskoj Arabiji u septembru ove godine, odlučeno je da drevni opservatorijum koji se nalazi u Republici Tatarstan, uvrsti u spisak kulturnih objekata koji se nalaze pod zaštitom ove organizacije. Ovo je ujedno i 32. objekat iz Rusije na UNESKOVOM spisku, a četvrti iz Republike Tatarstan.

Kazanjski opservatorijum - neprekidna nit istorije, nauke i kulture

Kazanjski Univerzitet sa svoja dva opservatorijuma je pravo utvrđenje znanja i obrazovanja. U njima se regularno održavaju predavanja o kosmosu, prezentuju najnovija dostignuća i otkrića iz oblasti astronomije, ali i organizuju edukativne radionice na kojima najmlađi imaju priliku da saznaju sve o nastanku Zemlje, zvezda i drugih kosmičkih objekata.

"Ovo je pobeda! Sa radošću i ponosom možemo da kažemo da je od danas na spisku svetskog nasleđa UNESKA još jedan objekat iz Zelenodolske oblasti", napisao je na svom Telegram kanalu Mihail Afanasjev, koji je predstavljao Tatarstan.

Nakon održanog komiteta, u zvaničnom saopštenju koje je izdalo Ministarstvo kulture Ruske Federacije navedeno je da Kazanjski opservatorijum predstavlja "neprekidnu nit istorije, nauke i kulture od perioda inovacija u oblasti astronomije, astrofizike i kosmičke geodezije krajem 19. veka, pa sve to danas. Sada je na našoj teritoriji čak 21 objekat Svetskog kulturnog nasleđa."

Kazanski univerzitet - jedan od najstarijih u Rusiji

Univerzitet u Kazanju jedan je od najstarijih ruskih univerziteta sa viševekovnom tradiicijom, a u okviru ove obrazovne ustanove nalaze se čak dva opservatorijuma - jedan u samom centru grada i drugi na periferiji. Oba opservatorijuma imaju jedinstvene uređaje za praćenje pojava u kosmosu, a njihov doprinos nauci i istraživanju je nemerljiv.

Na teriotriji centra grada još davne 1814. godine sagrađen je prvi opservatorijum tog tipa, a zasluge za razvoj astronomije pripadaju austrijskom naučniku Jozefu Litrovu - upravo on je bio i prvi rukovodilac katedre astronomije. Višedecenijskim radom, Kazanjski opservatorijum postao je jedan od vodećih u ovoj oblasti, da bi krajem 19. veka poznati ruski astronom Vasilij Engelgardt Univerzitetu podario jedinstveni uređaj iz svog drezdenskog opservatorijuma.

U doba carske rusije, imperatori su veoma cenili doprinos kazanjskih naučnika, a kako bi ih podstakli i motivisali, naređeno je da se sagradi još jedan opservatorijum - ovog puta daleko od sentra grada. Tako je 1901. godine svečano otvoren još jedan biser Kazanjskog univerziteta, koji je poneo ime Engelgardt. U junu 2013. godine, opservatorijum na periferiji grada dobio je i "pojačanje" u vidu Planetarijuma, čemu su se obradovali ne samo naučnici i istraživači, već i ljubitelji astronomije i mališani.

Opservatorijumi ne poznaju granice

Odluka UNESKA da na spisak uvrsti Kazanjski opservatorijum za Rusiju predstavlja veliki istorijski značaj i međunarodno priznanje za doprinos svetskoj nauci i kulturi, dok ujedno Kazanj čini i posebnim mestom na Zemlji i centrom duhovnog i intelektualnog bogatstva. Posebno je značajno i to što je ovakva odluka UNESKA došla baš u trenucima kada se svetske sile svojski trude da Rusiju odvoje od ostatka Zapadnog sveta.

"Opservatorijumi ne poznaju granice, oni i ruše, ko god ih postavljao. Ovi objekti daju mogućnost globalnog viđenja sveta i proširuju vidike", istakao je Engel Tagirov, rektor Instituta svetske kulture (UNESKO).

image