Kako sprečiti trovanje hranom

Na visokim temperaturama, hrana je "idelano" tlo za razvoj mikroorganizama. Naročito pogodne namirnice za razmožavanje bakterija su meso, jaja, mleko i riba i prvi simptomi trovanja se mogu javiti nakon 30 minuta. Iako trovanje hranom može da se dogodi svima, najosetljiviji su deca, stariji, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom. Trovanje je povezano sa korišćenjem neispravnih namirnica, neadekvatnim čuvanjem namirnica i takođe, a treba biti oprezan i sa pripremom.

Težina trovanja ne zavisi od toga koliko ste uneli "pokvarenog" mesa ili npr. morskih plodava, već zavisi od broja unetih mikroorganizama koji izazivaju trovanje. Simptomi su povraćanje, dijareja, učestale stolice, bolovi u stomaku, temperatura. Teža klinička slika može da podrazumeva i dehidraciju i potrebno je da se obratite svom lekaru.

Priprema hrane je jako bitna i neohodno je da se povede računa o higijeni i ispravnosti namirnica. Da biste sprečili trovanje hranom, obratite pažnju na sledeće savete.

Pravilno pripremanje namirnica 

"Nedovoljno pečeno meso je čest i ozbiljan problem. Infektivni organizmi se ne mogu "ubiti" na nižim temperaturama. Toplo preporučujem da nabavite dobar termometar za meso za merenje unutrašnje temperature hrane koju kuvate ili pečete. Još jedan čest problem je taj što se povrće i voće ne peru dobro. Čak i ako ćete ih oljuštiti, prvo ih operite pod mlazom vode. Budite svesni koje posude i pribor su u bile kontaktu sa sirovim mesom. Nemojte stavljati salatu ili kuvano meso u ove posude. Takođe, nemojte prati drugo živo meso ili sirove morske plodove u sudoperi, jer to bi moglo da utiče na širenje bakterije", savetuje doktorka Leana Ven.

Pranje ruku "pod obavezno"

"Meso treba čuvati u frižideru pre nego što ga "bacite" na roštilj. Ako koristite ručni hladnjak za izlet, obavezno ga koristite sa dovoljno leda, meso je najbolje da skladištite na dnu hladnjaka. Držite ga u posebnoj zatvorenoj činiji ili zatvorenoj kesi kako ne bi kontaminirali druge namirnice. Preporuka je da na izlete ponesete dosta tanjira i pribora i pobrinite se da odvojite  pribor koji se koristi za pripremu sirovog mesa.

Pranje ruku je obavezno. Nije preporučljivo da dok pripremate sirovo meso, paralelno pravite salatu, neopravši ruke od mesa prethodno. Takođe, mnoge bolesti koje se prenose hranom prenose se sa drugih zaraženih ljudi. Redovno pranje ruku sapunom će smanjiti unakrsnu kontaminaciju. Kvarljivu hranu ne treba ostavljati duže od dva sata napolju. Ako je temperatura oko 32 stepena hranu treba odložiti što pre u frižider", dodaje.

Šta izaziva trovanje hranom

"Kada dođe do trovanja hranom, to je uglavnom zbog infekcija koje se javljaju nakon uzimanja hrane ili pića koje je kontaminirano infektivnim organizmima kao što su bakterije, virusi ili paraziti. Bolesti koje se prenose hranom, takođe uključuju alergijske reakcije u kojima je hrana nosilac alergena ili toksina. Noro virus je najčešći patogen umešan u infekcije i veoma je zarazan. Može se širiti hranom i pićem, a takođe se prenosi sa osobe na osobu deljenjem pribora sa zaraženom osobom i rukovanjem predmetima koje je zaražena osoba dodirnula, a zatim dodirivanjem usta. Trovanje mogu da izazovu salmonela, kampilobakter, listerija, ešerihija koli i paraziti poput toksoplazme", kaže doktorka, a prenosi Si-En-En.

Koji su najčešći simptomi

"Uobičajeni simptomi uključuju mučninu, povraćanje, dijareju i bol u stomaku. U zavisnosti od infektivnog organizma koji je uključen, pojedinac takođe može da ima groznicu, bolove u telu i druge simptome slične gripu. Većina bolesti koje se prenose hranom mogu se lečiti kod kuće. Od ključnog je značaja da pijete puno tečnosti i sprečite dehidraciju. Razlozi za traženje medicinske pomoći uključuju nemogućnost zadržavanja tečnosti zbog povraćanja ili teške dijareje. Obavezno je da se javite lekaru ako dehidrirate, imate vrtoglavicu, smanjeno mokrenje, visoku temperaturu, upornu dijareju koja traje više od tri dana, kao i krvavu dijareju", kaže doktorka.