Magazin

Pena je važan deo piva, čuva ukus i miris

Debeli sloj pene na vrhu možda nije omiljeni deo ispijanja piva za mnoge ljubitelje ovog alkoholnog pića, ali prema novoj studiji iz Japana, ona je zaslužna za održavanje intenziteta specifične arome i ukusa.
Pena je važan deo piva, čuva  ukus i miris© Pixabay/distelAPPArath

Iako većina ljudi voli da uživa u ovom napitku kada nema isuviše debeo sloj pene na površini, ona zapravo pomaže kod pojačanja intenziteta ukusa, a samim time, miris piva može biti skoro duplo jači, što znatno poboljšava iskustvo. Studiju su sproveli naučnici sa Kjušu Sangjo univerziteta u Fukuoki, u saradnji sa jednom japanskom kompanijom za piće, analizirajući ponašanje balončića u peni, prenosi "Njujork post".

Izmerili su procenat arome u dva različita piva, jedno je imalo debeo sloj pene, a drugo je bilo skoro poptuno bez. Uporedili su rezultate i zaključili da je pivo koje je na vrhu imalo više pene je zadržalo od 1.3 do 1.9 puta intenzivniji ukus, nego ono koje je bilo "ravno" i vodenasto.

Autori su objasnili da se u balončićima nalaze hemijska jedinjenja koja "zarobe" ukus, a kada balončići puknu, aroma se ispušta pravo u nos, što pomaže mozgu da se "pripremi" za konzumiranje pića i celo iskustvo postaje prijatnije. Pored toga, pena ima ulogu poklopca, koji sprečava dopiranje ugljen-dioksida do tečnosti, koji može umanjiti jačinu ukusa.

Različiti ukusi i pena

Naučnici su takođe ustanovili da pivo koje je više hidrofobno, to jest koje odbija vodu, verovatno ima mnogo više ukusa koji se "čuva" u peni. Ječam, hmelj i pšenica sadrže proteine koji su hidrofobni, tako da klasično pivo u kome dominiraju navedeni ukusi može imati prijatniji ukus kada ima malo deblji sloj pene. S druge strane, piva koja imaju arome karamele ili slada su ukusnija kada imaju veoma tanak sloj pene.

"Osim što "nosi" aromu, penasti vrh piva pruža iskustvo koje aktivira više čula. Nadražaj koji osećamo na usnama pre nego što popijemo piće je veoma poseban, što samo unapređuje celokupno iskustvo konzumiranja ovog pića, a sama boja pene u odnosu na boju napitka pruža zadovoljavajuće vizuelno iskustvo," zaključili su autori studije. 

image