Magazin

Istoričar objasnio zbog čega su muškarci opsednuti Rimskim carstvom

Ni jedan trend se na TikToku nije proširio tako munjevito kao ovaj o Rimskoj imperiji, a budući da je za nešto manje od 2 nedelje haštag #romanempire sakupio preko milijardu i trista pregleda, njime su se zainteresovali i istoričari. Po njihovom mišljenju, opsednutost ovih istorijskim periodom leži u moći i glamuru Rimskog carstva i osvajačkoj kulturi drevnih Rimljana. Da li je trend stigao i u Srbiju? Jeste. A da li se zadržao? Ne. Ipak, Amerikom i dalje hara, a istoričar Tom Holand je pojasnio i zašto.
Istoričar objasnio zbog čega su muškarci opsednuti Rimskim carstvom© Canva / Andrew Poplavsky

Nakon što se društvenim mrežama proširio trend u kome devojke svoje partnere pitaju "Koliko često misliš na Rimsko carstvo", korisnici društvenih mreža našli su se u nedoumici - zbog čega muški mozak obuzimaju misli baš o Rimskom carstvu? Šta je u njemu toliko posebno? Odgovor na ovo pitanje za magazin Tajms dao je ugledni istoričar Tom Holand, koji je svoju karijeru posvetio grčkoj i rimskoj kulturi.

Stari Rimljani su moćni i glamurozni

Prikaz moći starih Rimljana imamo svuda - u istoriji su oni predstavljani kao narod neverovatnih intelektualnih i viteških sposobnosti, njihovo carstvo bilo je sinonim za dominaciju i osvajanje, a čak je i njihova arhitektura, čiji je veliki deo sačuvan do danas impozantna i glamurozna. Fascinacija moćnim Rimljanima traje i trajaće: centar Rima krasi statua Julija Cezara koji je porobio više od milion ljudi u svom osvajanju Galije, nedaleko odatle je Koloseum, a i drugi istorijski spomenici širom Italije svedoče o veličini nekadašnjeg Rimskog carstva.

Takođe, uticaj na muški mozak ima i činjenica da je Rimska imperija bila sinonim za osvajanje, a kako je objasnio i jedan TikToker, budući da su muškarci po prirodi avanturisti i osvajači, kada nemaju šta da osvajaju, oni neminovno o tome razmišljaju.

@themasculineedge Roman Empire trend expalined from a man’s perspective. #romanempire#trend♬ original sound - The Masculine Edge ⚔️

Srpski muškarci o Starom Rimu ne razmišljaju

I domaći influenseri, kao i oni koji to nisu, brzo su "uhvatili talas" TikTok trenda o Rimskom carstvu, ali su odgovori naših muškaraca potpuno suprotni od onih koji žive preko okeana. Gotovo da nijedan Srbin u snimcima koji su se proširili društvenim mrežama nije rekao kako razmišlja o periodu drevnog Rima, štaviše - njihova ravnodušnost i iznenađenje samim pitanjem su bili poražavajući.

Da li zbog toga što je srpska istorija sama po sebi toliko bogata, da li zbog toga što ne osećamo tu dublju vezu sa Rimljanima i više "naginjemo" povezanosti sa Rusijom, viralni trend u Srbiji nije zaživeo. Jedino što jeste ostalo od njega jeste termin, koji se sada na društvenim mrežama koristi kao sinonim za nešto o čemu ne možemo prestati da razmišljamo.

Amerikanci se poistovećuju sa starim Rimljanima

Naravno, nije samo arhitektura zaslužna za to što veliki broj Amerikanaca razmišlja o Rimskom carstvu - za njih je to doba mnogo više od spomenika i predstavlja neku vrstu samorefleksije. Rimljanima je, kao i Amerikancima prvobitno vladao kralj, a kada su odlučili da više ne žele živeti u ropstvu, usudili su se da ga proteraju. Nakon toga je 1832. godine, za 100. rođendan Džordža Vašingtona, izrađena i statua koja je prvog predsednika Sjedinjenih Američkih Država prikazala kao heroja, u togi i sa perikom, nalik rimskim vladarima.

U 21. veku paralele između SAD i Rimskog carstva su nešto sumornije: ratovi u Iraku, uspon supersile na Istoku, političke osvete i pojava radikala - sve su ovo dešavanja koja su obeležila i Rimsko carstvo. Na kraju krajeva, i čuveni film "Gladijator" je predstavio portret sveta u kome su isprepletani prošlost i budućnost. Stari Rimljani su živeli po principu "Hleba i igara!" i u vremena kada su se vodile najveće bitke, građani su uživali u velelepnim zabavama i druženjima, glamuroznim večerama i ispijanju vina. Slika i prilika današnjeg sveta - napetog, a punog zabave, zastrašujućeg, a glamuroznog, bezbednog, a punog opasnosti.

image