Magazin

Najviša žena na svetu prvi put letela avionom, kompanija morala da ukloni šest redova sedišta

Najviša žena na svetu, Rumajza Gelgi, zadala je nesvakidašnji "domaći zadatak" turskoj avio-kompaniji Turkiš Erlajns, koja je za potrebe leta morala iz svoje letelice da ukloni čak šest redova sedišta. Rumejzi je ovo inače bilo prvo putovanje avionom, a kako je navela nakon leta, to je bilo neverovatno iskustvo.
Najviša žena na svetu prvi put letela avionom, kompanija morala da ukloni šest redova sedišta© Приватна архива

Prvo putovanje avionom nosi posebnu čar, a za Rumajzu Gelgi, koja ranije nikada nije letela avionom, ali i čitav tim avio-kompanije Turkiš Erlajns ovo iskustvo bilo je nesvakidašnje i veoma zahtevno. Razlog tome je Rumajzina visina - ona je Ginisova rekorderka visoka neverovatnih 2 metra i 15 centimetara i trenutno je najviša žena na svetu.

13 sati leta od Istanbula do San Franciska

Za potrebe 13-časovnog leta od Istanbula do San Franciska, letačko osoblje avio-kompanije Turkiš Erlajn moralo je da demontira čak šest redova sedišta, a Rumejza je tokom čitavog leta bila fiksirana na posebnom mobilnom transporteru koji je bio postavljen horizontalno, kako ne bi izazivao bol u leđima zbog dugog sedenja.

"Zbog skolioze je sedenje na tako dugoj relaciji bilo nemoguće, a strečer je bio jedino rešenje", rekla je Rumejza. "Ovo je najčešća alternativa za pacijente koji se transportuju iz jedne bolnice u drugu radi pružanja pomoći".

Čitava avantura je zabeležena i na Instagramu

Budući da je Rumejza petostruka Ginisova rekorderka i najviša žena na svetu, na društvenim mrežama je prati veliki broj ljudi, a kako je ovavko putovanje za nju bilo iskustvo koje je doživela po prvi put u životu, avantura je od početka do kraja zabeležena i na Instagramu. Nakon leta, ona je istakla kako je putovanje neverovatno iskustvo od početka do kraja, a posebno se zahvalila avio-kompaniji, svim članovima posade, kao i mediciskom osoblju bez kojih njeno putovanje ne bi bilo moguće.

"Nažalost, nisam mogla zapamtiti imena mnogobrojnih ljudi koji su mi pomogli svojom posvećenošću i pažnjom. Trinaest sati u vazduhu i ukupno devetnaest u putu, kao i organizaciju proslave "prvi let" među oblacima ću zauvek pamtiti", rekla je Rumejza uzbuđeno.

 Rumejza dobila još tri priznanja

Uoči prvog leta avionom, Rumejza je proslavila i dobijanje još tri titule Ginisove knjige rekorda, te se pored one osnovne, da je najviša žena na svetu, sada može pohvaliti i time da je žena sa najvećim šakama, prstima i leđima na svetu. Njena desna šaka duga je 24,93 centimetra, što je skoro 8 centimetara duže od prosečne ženske šake.

image