Magazin

Da li trbušnjaci "tope" masne naslage

U borbi sa masnim naslagama ili kojim kilogramom viška, bombastični naslovi o trbušnjacima koji za samo 15 minuta dnevno mogu otopiti sa stomaka sve čemu tu nije mesto, nam deluju sasvim realistično. Međutim, istina je malo drugačija - ta čudotvorna vežba neće rešiti sve naše probleme sa nagomilanim masnim naslagama, ali će učiniti naš stomak vizuelno ravnijim ili zategnutijim.
Da li trbušnjaci "tope" masne naslage© Canva / instaphotos

Fitnes industrija obavijena je najrazličitijim mitovima, a osim što oni nisu ni blizu istine, na društvenim mrežama se mogu videti i mnogobrojni saveti koji mogu načiniti više štete nego koristi.

Jedan od najpopularnijih mitova jeste da se trbušnjacima mogu otopiti masne naslage na stomaku, a koliko u njemu ima istine, objasnio je Džon Kunja, doktor medicine i bioloških nauka sa univerziteta u Kanzasu.

Ne postoji jedna čarobna vežba

Vežbe izdržljivosti, baš kao i vežbe snage, imaju apsolutno neosporan uticaj na sagorevanje masnih naslaga u telu, međutim, ne postoji pojedinačna vežba koja će, poput čarobnog štapića, ukloniti nagomilane masnoće sa stomaka. Ovo važi i za trbušnjake, koji su već godinama, ako ne i decenijama, vežba broj 1 koja se preoporučuje svima koji muče muku sa opuštenim stomakom na kome postoje naslage masti. Ipak, postoji dobra vest - trbušnjaci će učiniti stomak vizuelno ravnijim i zategnutijim.

Među vežbama koje mogu pomoći da stomak bude u boljem tonusu jeste i bicikl (vežba u kojoj se ležeći na leđima noge pokreću kao da okrećemo pedale), plank i bočni plank (takozvana daska i daska postrance - na jednoj ruci, dok je druga uz telo). Pilates i joga takođe mogu poboljšati mišićni tonus čitavog kora (u koji ulaze stomačni mišići), na račun čega će stomak delovati ravnije.

Bez regulisane ishrane sav trud je uzaludan

Ipak, i pored toga što pojedine vežbe mogu poboljšati zategnutnost mišića i učiniti da stomak izgleda ravnije, bez regulisane ishrane sav trud "pada u vodu". Prilikom topljenja masnih naslaga, ishrana treba da bude bazirana na kalorijskom deficitu, odnosno unošenju manjeg broja kalorija od onih koje potrošimo, dok unos masti treba ograničiti na 30 procenata od ukupnog broja kalorija.

Namirnice sa niskim procentom masti, kao što su povrće, voće, žitarice i mahunarke su u periodima mršavljenja odličan izbor. Namirnice bogate šećerima bi takođe trebalo izbegavati, kao i konzumaciju alkoholnih pića, koja iako visokokalorična, nemaju nikakvu nutritivnu vrednost.

image