Magazin

Stručnjaci za RT Balkan: Zašto je dobro da deca posećuju selo

Uvek je preporučljivo voditi decu napolje, da se igraju u parku, obližnjoj šumi, oko jezera ili reke... Ali, koliko često deca imaju priliku da odu na selo, da istražuju drugačiji način života od onog u gradu? U većini slučajeva, povod za odlazak na selo su poseta baki i deki ili porodični događaji. Ipak, redovan odlazak u ruralne predele može imati velike koristi za decu, jer se mozak i telo razvijaju na malo drugačiji način, podelili su stručnjaci za RT Balkan.
Stručnjaci za RT Balkan: Zašto je dobro da deca posećuju selo© Unsplash/Filip Urban

Sigurno je da svaki odlazak u prirodu, bilo da je velika planina ili park u komšiluku, ima mnoge benefite za rast dece. Posmatranje različitih biljaka i insekata je dobro za razvijanje njihove radoznalosti i znanje o svetu oko sebe, a igre u kojima dete dobija priliku da se isprlja (trčanje, penjanje, pravljenje kućica ili figura od drveta/zemlje...) razvijaju njihovu snalažljivost i kreativnost. Ipak, igra na selu donosi mnogo drugačije (i veće) prednosti od kratke šetnje/igre u gradskom parku, počevši od fizičkog razvoja.

Uticaj na zdravlje i prvu menstruaciju

"Deca na selu provode ceo dan napolju, jako su aktivna i više koriste mišiće, jedu bolju hranu... Imaju i kvalitetniji odmor, jer idu ranije da spavaju - nije kao u gradu, gde mnoga deca do kasno gledaju u ekrane," objašnjava specijalista školske medicine Dušanka Miloš. Dodaje da je okruženje u kome devojčice odrastaju čak može uticati na njihov menstrualni ciklus.

"Dok sam radila istraživanje o menstruaciji, primetila sam da postoji jedna ogromna razlika između devojčica koje su odrasle u gradu i one koje su odrasle na selu. Da bi se dobila menarha, to jest prva menstruacija, devojčica mora imati određen broj godina i adekvatnu kilažu."

"Otkrila sam da devojčice na selu dobijaju prvu menstruaciju mnogo kasnije od devojčica u gradu, zato što su one koje odrastaju u gradovima uglavnom mnogo teže, češće jedu nezdravu hranu, pa su njihovi hormoni i brzina rasta drugačiji."

Dr Miloš dodaje da su svakodnevna igra pod suncem, udisanje svežeg vazduha i konzumiranje domaće hrane glavne prednosti koje život na selu može doneti. Zbog toga, "gradski" roditelji bi trebalo da mališane često vode u ruralne krajeve, ne samo da bi posetili porodicu, već i da bi dobili "prirodan lek" koji selo pruža.

Novi svet

Pored fizičkog razvoja, deca koja su odrasla u gradu mogu od ranog doba osetiti veliki kontrast između različitih stilova života, nakon što posete selo. Na primer, dok je grad uglavnom veoma živahno mesto, ritam života u selu je mnogo mirniji. Zatim, hrana u gradu je skoro uvek na dohvat ruke (može se i naručiti pa će "sama" stići na naša vrata), a na selu se željene namirnice gaje, pa se tek mesecima kasnije mogu koristiti za pripremanje obroka.

Iako navedeni primeri odraslima zvuče logično, malom detetu mogu promeniti perspektivu i naučiti ga da, iako živimo u "brzom" dobu, postoji jedan veoma drugačiji svet izvan grada, koji funkcioniše na specifičan i za njega nepoznat način. Tada deca mogu postati radoznala, mogu čak razviti želju da dublje istražuju različite zanate i tradicije koje su videli u ruralnim predelima, što održava život narodnih običaja. Na taj način će deca imati prilike da prošire vidike i budu spremna na prihvatanje različitosti u budućnosti, ali će takođe naučiti da poštuju tradiciju zemlje u kojoj žive.  

Kognitivni razvoj i empatija

Čak i jednodnevna poseta selu može biti korisna za kognitivni razvoj dece i proširiti im vidike. "Deca na selu imaju pristup prirodi i životinjama, od ranih godina su uključeni u brigu o životinjama, svesni su drugih bića, tako da ranije preuzimaju različite odgovornosti," objašnjava dečiji psiholog i psihoterapeut Gordana Mijalković Stojiljković.

"Od malena su uključeni u podelu obaveza u kući i zajednici. Na selu se češće mogu pronaći i višegeneracijske zajednice, koje pomažu u prilagođavanju i komunikaciji, tako da se upravo po tom višegeneracijskom modelu uči prirodno i stiču različita iskustva."

Dakle, odlazak na selo može biti i jedinstvena prilika za drugu vrstu učenja o okolini, životu i ljudima, koje se ne može pronaći u udžbenicima. Tokom sledeće posete porodici na selu, davanje deci nekoliko zadataka za pomoć u domaćinstvu može biti korisna, ali i zabavana aktivnost. 

Poboljšani odnos između dece i roditelja

Odlazak na selo može biti koristan i za razvijanje zdravog odnosa između dece i roditelja. Kada porodice žive u gradu, broje obaveze mogu da odvlače pažnju, mama i tata su često preokupirani, tako da provođenje kvalitetnog vremena sa detetom nije uvek moguće. Ipak, kada čovek otputuje u ruralne krajeve, svet postaje "tih".

Roditelji tada mogu da posvete više pažnje mališanima, zajedno sa njima mogu da istražuju okolinu, biljke, domaće životinje, obližnju reku/jezero... Odraslima je lakše da se poptuno skoncentrišu na svoje dete, što pomaže kod razvijanja bliskosti i pokazivanja ljubavi kroz igru i avanturu u novim predelima. Na kraju, deca će sigurno imati brojna interesantna pitanja, na koja njihovi odrasli uzori mogu odgovoriti i naučiti ih nešto više o svetu.

Ako nemamo selo koje možemo posetiti bilo kada, svakako možemo birati opciju za decu koja uključuje prirodu. Šetnja, park, priroda, šuma, sve to pomaže razvoju deteta, smatraju stručnjaci, a svakako je bolje nego da su tržnom centru ili u kući.

image