Bilo da treba na brzaka da prezalogajite, ili želite da regularni obrok upotpunite nekom voćkom, banane su sjajan izbor namirnice, budući da sadrže visok nivo vlakana i drugih hranljivih materija. Ipak, nivo unetih šećera, prebiotika i drugih korisnih supstanci nije isti kada pojedete nezrelu, zelenkastu bananu, kao kada prezalogajite zrelu ili prezrelu voćku.
Nezrele, zelene banane - lek za dijareju i inflamacije
Nezrele, zelene banane su (očekivano) manje slatke, imaju nešto tvrđu strukturu i sadrže viši nivo pektina i skroba, a uz to su i odličan izvor prebiotika koji je veoma važan za zdravu i izbalansiranu crevnu mikrofloru. Zahvaljujući prebioticima, nezrele banane imaju sposobnost smirivanja dijareje i smanjenja akutnih upalnih procesa, kao i drugih hroničnih inflamacija creva.
Osim toga, zelene banane potpomažu apsorpciju minerala iz hrane i smanjuju rizik od kardio-vaskularnih bolesti, a zahvaljujući visokom nivou vlakana pružaju i dugotrajni osećaj sitosti čime doprinose i normalizaciji i održavanju telesne mase. Ipak, visok sadržaj skroba u nezrelim bananama može biti veoma težak za varenje, te kod pojedinih osoba može izazvati ili pogoršati opstipaciju.
Zrele, žute banane - lako svarljive, ali pune šećera
Tokom procesa sazrevanja, skrob iz nezrelih, zelenih ne nestaje, već se polako pretvara u prosti šećer, povećavajući glikemijski indeks i slatkoću banane. Otud su zrele, žute banane znatno slađe i mekše, a samim tim i lakše za varenje. Ipak, istraživanja pokazuju da se određena količina makronutrijenata u bananama smanjuje tokom procesa sazrevanja, te ukoliko želite da povećate unos vitamina i minerala, žute banane ipak nisu najbolji izbor. Takođe, zrele banane se ne preporučuju osobama koje pate od dijabetesa, budući da visok nivo šećera može negativno uticati na opšte zdravstveno stanje.
Prezrele, braon banane - pune antioksidanasa i odlične za pripremu poslastica
Najslađe od svih, prezrele, braon banane su najbolje za pripremu raznoraznih poslastica, budući da se sa procesom sazrevanja menja i njihova struktura. Od gnjecavih, prezrelih banana možete praviti namaze, dodavati ih u kaše ili pripremiti banana hleb, a za šta god da se odlučite, nećete pogrešiti, budući da su one bogate antioksidansima i veoma lake za varenje.