Najpopularnije turističke atrakcije širom sveta: Šta turisti najviše posećuju u Srbiji

Mapa koja ilustruje koje turističke destinacije ljudi najviše pretražuju širom sveta je pokazala koja mesta turisti najčešće planiraju da posete kada putuju u strane zemlje. Mapa je dobijena analiziranjem podataka pretraživanja poznatih destinacija na "Vikipediji" proteklih pet godina. Prvih sedam atrakcija su nazvane "novim svetskim čudima", a na Balkanu su najpopularnije istorijske i religijske destinacije.

Prvih sedam destinacija su nazvane "novim svetskim čudima" od strane osiguravajuće kuće "Ol klir (All Clear)", koja je sprovela analizu. Pregledano je preko četiri hiljade destinacija, a u prvih sedam spadaju: 

  1. Tadž Mahal (Indija) - 28.601.383 pregleda
  2. Burdž Halifa (Ujedinjeni Arapski Emirati) - 23.423.701 pregleda
  3. Everest (Nepal) - 22.066.676 pregleda
  4. Kip slobode (SAD) - 19.851.871 pregleda
  5. Kineski zid (Kina) - 17.405.607 pregleda
  6. Ajfelova kula (Francuska) - 17.316.414 pregleda
  7. Maču Pikču (Peru) - 14.229.131 pregleda

Među najpopularnijim atrakcijama širom sveta se nalaze trideset dve kulturološke i istorijske lokacije, trideset dva nacionalna parka, dvadeset šest arheoloških nalazišta, dvadeset planina i vulkana, sedamnaest vodenih površina, petnaest religijskih lokacija, devet ostrva, sedam savremenih arhitektonskih lokacija i dve pustinje, prenosi "Dejli mejl (Daily Mail)".

Što se tiče Srbije, turisti su preko "Vikipedije" najviše pretraživali Hram Svetog Save, a neke od najpopularnijih lokacija u regionu su Stari Most u Bosni, a u Severnoj Makedoniji se najviše pretražuje Ohrid. U Crnoj Gori je najpopularniji Bokokotorski zaliv, a u Sloveniji je Bledsko jezero najtraženija prirodna atrakcija. 

Još nekoliko popularnih atrakcija su Bajkalsko jezero u Rusiji, a nakon Ajfelove kule, u Evropi najveću pažnju privlače Sagrada Familija u Španiji, Moherske litice u Irskoj, Koloseum u Rimu i Akropolj u Atini. Među interesantnim destinacijama se ubraja belgijska statua malog dečaka koji urinira, pod nazivom Maneken Pis.

U Servernoj i Južnoj Americi se ističu Nijagarini vodopadi u Kanadi i majanska piramida Čičen Ica u Meksiku. U Brazilu je najpopularnija statua Hrista Spasitelja, a u Africi su najviše traženi Viktorijini vodopadi u Zimbabveu, Kilimandžaro u Tanzaniji i Nacionalni park Kruger.