Magazin

Životni i radni vek će se produžiti do 120. godine, tvrdi ugledni doktor

Revolucionarna tvrdnja da ćemo do kraja ovog stoleća živeti i raditi do svoje 120. godine izazvala je veliki broj reakcija na društvenim mrežama, i dok jedni likuju što će imati više vremena sa svojim bližnjima, drugi se hvataju za glavu konstatujući da im je do penzije ostalo još 90 godina.
Životni i radni vek će se produžiti do 120. godine, tvrdi ugledni doktor© Canva / A's Images

Eminentni internista, kardiolog i kardiohirurg Ernst von Švarc ovih dana izneo je tvrdnju da će ljudski rod do kraja ovog stoleća doživeti veliku transformaciju zahvljajući kojoj će se životni, ali i radni vek produžiti do 120 godina, ako ne i 150. Ovakva promena biće posledica holističkog pristupa koji podrazumeva uravnoteženu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, kao i proaktivne zdravstvene mere.

Matične ćelije će se transformisati

Tokom prošlog veka i prve dve dekade ovog, naučnici su postigli neverovatan napredak u oblasti medicine, a otkrivene su kako brojne vakcine, tako i medicinski tretmani koji igraju ključnu ulogu u usporavanju procesa starenja. Proces razvoja se ne zaustavlja ni danas, a gotovo svakodnevno naučnici otkriju neki vid terapije za Alchajmerovu ili Parkinsonovu bolest, način na koji se može suzbiti širenje malignih ćelija ili pak na koji način se može prevenirati nastanak drugih vidova oboljenja.

Ipak, najviše nade istraživači polažu u matične ćelije, koje se smatraju "glavnim ćelijama" u organizmu i imaju veliki potencijal da se transformišu u različite tipove ćelija. Ova njihova sposobnost im daje mogućnost da postanu univerzalni, a nadasve revolucionarni "lek", koji će, kada su određene ćelije u telu oštećene, pomoći u lečenju i ubrzati proces oporavka tkiva.

"U poslednjih nekoliko godina, prešli smo sa onoga što nazivamo reaktivnom medicinom na ono što sada nazivamo regenerativnom medicinom koristeći uglavnom terapije matičnim ćelijama", objašnjava von Švarc za Njujork Tajms.

Kvalitet iznad kvantiteta

Iako mnogima ideja da žive između 120 i 150 godina zvuči primamljivo, postavlja se pitanje da bi bi ovakav produžetak životnog veka značio i poboljšanje njegovog kvaliteta ili ne? Da li bismo zaista živeli i uživali, ili samo preživljavali?

Prema predviđanju doktora Švarca, korišćenjem matičnih ćelija u službi zdravlja postigao bi se upravo kvalitetniji i zdraviji život sve do poodmaklih godina, zahvaljujući čemu bi pojedinci mogli da se više posvete poslu koji vole, vremenu sa prijateljima i članovima porodice. 

image