Magazin

Jogurtom protiv neprijatnog zadaha od belog luka

Jedan od najpopularnijih sastojaka mnogih jela širom sveta je beli luk, međutim mnogi se ustručavaju od korišćenja ove namirnice zbog jakog mirisa, ali i neprijatnog zadaha koji ostavlja nakon konzumiranja. Ipak, naučnici su otkrili da jogurt, jedna od namirnica koju skoro svako ima u frižideru, može pomoći kod neutralisanja belog luka.
Jogurtom protiv neprijatnog zadaha od belog luka© Canva/Анђела Ћосо

Istraživanje je pokazalo da proteini i masti koje se nalaze u jogurtu mogu sprečiti isparavanje svih hemijskih jedinjenja koja su zadužena za miris belog luka. Otkrili su da kombinacija vode, masti i proteina u jogurtu može biti veoma efikasna, pogotovo ako je procenat proteina veći. Dakle, kašika grčkog ili gustog jogurta može biti "osveživač" nakon što konzumiramo beli luk.

"Znamo da proteini mogu da "zarobe" ukus, što se uglavnom posmatra kao negativno svojstvo, ali u ovom slučaju može biti pozitivan primer," objašnjava dr Šeril Barindžer sa Univerziteta Ohajo za žurnal "Molekjuls (Molecules)".

Istraživači su stavili kriške sirovog belog luka, debljine oko jedan milimetar, u staklene bočice i dodali oko sto mililitara punomasnog jogurta u svaku od njih. Zatim, pomoću specijalne mašine su detektovali nivoe sumpornih hemikalija koje se ispuštaju u vazduh, koje su odgovorne za njegov specifičan miris.

Otkriveno je da je jogurt ublažio intenzitet sastojaka za devedeset devet procenata kod sirovog belog luka, pa zatim devedeset četiri procenta za pečeni beli luk.

Prethodna istraživanja su pokazala da čak i mleko sa visokim procentom masti može pomoći kod ublažavanja mirisa, ali je utvrđeno da je jogurt ipak efikasniji. Naučnici dodaju da je najvažnije da konzumiramo jogurt odmah nakon belog luka, kako bi hemijska reakcija delovala. Na kraju, utvrdili su da prženi beli luk ima manje intenzivan miris, kao i da jabuka ili listovi nane i celera mogu pomoći kod maskiranja zadaha.

image