Magazin

Koliko kafe je previše kafe

Kafa je sigurno jedno od omiljenih pića milionima ljudi širom sveta, svako jutro je pripremamo, ispijamo kao pomoć za buđenje, a za mnoge jednostavno predstavlja poslasticu i dnevni ritual. Ipak, pošto je kafa toliko popularna i dostupna, nekada je teško zaboraviti da postoje određene granice kod konzumiranja ovog pića. Kako možemo pronaći "zlatnu sredinu" između uživanja i preterivanja?
Koliko kafe je previše kafe© Pexels/RDNE Stock project

Osim što nam kafa daje energiju, neke od prednosti koje može imati je da smanjuje rizik od raka, dijabetesa tipa 2, ali studije su takođe pokazale da može biti opasna po kardiovaskularno zdravlje, kao i da može povećati rizik od dobijanja demencije ili moždanog udara. Ipak, mnogi stručnjaci se slažu da kafa generalno ne predstavlja veliku opasnost za zdravu odraslu osobu, ali bi ipak trebalo obratiti pažnju na nekoliko faktora. Pored toga, mnogi lekari nikada ne bi preporučili pacijentima da počnu da piju kafu zarad poboljšanja zdravlja, ako je do tada nikada nisu pili, prenosi En-Bi-Si. 

Koliko šoljica dnevno "smemo" da popijemo

Uprava za hranu i lekove u Americi preporučuje konzumiranje maksimalno četiristo miligrama kofeina na dan, to jest četiri šolje od oko dvesta militara. U ovom slučaju, većina ljudi neće osetiti negativne efekte, osim ako ne pređu navedenu granicu. U suprotnom, može doći do ubrzanog rada srca, povraćanja, problema sa spavanjem...Za one koji su osetljivi na kofein, do nepoželjne reakcije može doći čak iako se konzumira manje od četiristo miligrama na dan, tako da prava granica zavisi od pojedinca, to jest od njegovog zdravstvenog stanja i tolerancije na kofein. 

Za trudnice i žene koje doje je preporučljivo najviše oko dvesta miligrama, to jest oko dve šolje kafe na dan, jer kofein iz napitka može dospeti do mleka. Studija sa jednog ginekološkog unverziteta u Vašingtonu je pokazala da konzumacija kofeina tokom trudnoće može dovesti do smanjenja težine kod novorođenčeta, ali da u isto vreme može smanjiti rizik od dobijanja gestacijskog dijabetesa.

Kafa najviše može štetiti ljudima koji imaju dijabetes (ako dodaju zaslađivače) ili kardiovaskularne bolesti, tako da je najbolje dozirati količinu i izbegavati kupovanje kafe koje mogu sadržati previše slatkih dodataka (sirupe, šlag, dodatne ukuse...).

Takođe, važno je obratiti pažnju na unos kofeina kod maloletnih osoba, jer danas postoje mnoga pića namenjena deci koja sadrže kofein, tako da bi roditelji morali biti oprezni i voditi računa o sokovima koje kupuju svojoj deci. Što se tiče kafe, većina ljudi počne da je konzumira u tinejdžerskom dobu, tako da umerene doze kafe ne mogu biti štetne i preporučljivo je da adolescenti ne prelaze granicu od oko sto mililitara na dan (jedna šolja).

Kada je vreme za odvikavanje 

Pošto se tolerancija na određene supstance i hranu menja tokom godina, mnogi mogu osećati negativne efekte kofeina tek kasnije u životu. Na primer, ako smo pospani čak iako smo prethodno popili dve šolje kafe, onda nam treća verovatno može naneti više štete nego zapravo pomoći. Ako osećamo da nam srce radi brže nego obično, da nas boli glava, ako da osećamo neobjašnjivu nervozu ili noću ne možemo da zaspimo, onda je i tada bolje odmah prestati s konzumiranjem kofeina i obratiti pažnju na potencijalne promene u ogranizmu. Ako smo zdravi, dokle god ne pijemo prekomerne količine (kao na primer, pedeset šoljica na dan), ne bi trebalo da dođe do loših posledica po zdravlje.

image