ČetDžiPiTi postaje sve gluplji? Korisnici potvrđuju

Veliki broj korisnika softvera sa veštačkom inteligencijom ČetDžiPiTi prijavio da je da je u poslednje vreme njihov "pomoćnik" počeo da daje šturije odgovore, kao i da su greške sve češće. Da li je ovo subjektivni doživljaj ili je čet bot stvarno postao gluplji nego što je bio?

Predani korisnici ČetDžiPiTi-ja, čet bota koji je postao "zaštitno lice" softvera sa veštačkom inteligencijom, u poslednjih nekoliko meseci počeli su da prijavljuju sve više problema u njegovom korišćenju. Kako navode, njihov verni AI pratilac, pomoćnik u poslu i saučesnik u varanju iz dana u dan, je sve manje inteligentan, a zbog čega - niko ne zna. U diskusiju su se uključili čak i čelnici kompanije, a njihov odgovor, ako je suditi po reakcijama korisnika, ne uliva poverenje.

Odgovori se generišu brže, ali su površniji

Još krajem maja ove godine, jedan od korisnika platforme Iks (bivši Tviter), izneo je na svom nalogu zabrinutost kvalitetom odgovora generisanih od strane ČetDžiPiTi-ja, navevši kako su oni uopšteniji i manje konkretni nego što su bili ranije. U komentarima ispod objave, i drugi korisnici su izneli svoje nezadovoljstvo trenutnim kvalitetom odgovora koje pruža ČetDžiPiTi, a na konverzaciju se nadovezao i Piter Jang, produkt lider i jedan od vrsnih poznavalaca AI tehnologija.

"Odgovori se generišu brže nego ranije, ali je njihov kvalitet primetno niži. Verovatno OupenEjAj pokušava da napravi neke uštede", pojasnio je on.

Mask tvrdi da se čet bot "zaglupeo" zbog implementacije moralnosti u veštačku inteligenciju

U diskusiji na društenoj mreži Iks u kojoj je Ilon Mask prezentovao svoj novi projekat na bazi veštačke inteligencije IksEjAj, tehnološki mogul je sugerisao da je "pokušaj eksplicitne implementacije morala u veštačku ineligenciju" siguran put ka propasti OupenEjAj, matične kompanije ČetDžIPiTi. On je takođe naveo i da njegova kompanija nikada ne bi dopustila da se "politička korektnost" uplete u proizvode i usluge koje pruža, kao i da je cilj da se reše fundamentalna pitanja o univerzumu na koje ljudi još uvek nemaju precizne odgovore.

OupenEjAj: "ČetDžiPiTi nije postao gluplji"

Nakon velikog broja "napada" na softver sa veštačkom inteligencijom, odlasio se i potpredsednik kompanije OupenEjAj, Piter Velinder, koji je stao u odbranu čet bota:

"ČetDžiPiTi-4 nije gluplji. Naprotiv, svaka nova verzija je pametnija od prethodne", piše u objavi.

On je takođe naveo i da korisnici stiču subjektivni osećaj da je čet bot gluplji kada ga češće koriste, budući da se onda mogu uočiti neke nepravilnosti u radu koje se u regularnim uslovima povremenog korišćenja ne bi ni primetile.