Posečeno drvo iz filma Robin Hud moglo bi ponovo da izraste

Postoji nada da bi sa drveta u Sikamor Gep-u, pored Hadrijanovog zida u Nortamberlendu, koje je predstavljeno u filmu Robin Hud, a koje je namerno posečeno u sredu veče, izdanci još mogli da rastu. Drvo koje je postalo poznato i po spotu za pesmu Brajana Adamsa (Everything I Do) I Do It for You, prema procenama staro je oko 300 godina.

Engleska policija uhapsila je šesnaestogodišnjaka zbog sumnje da je posekao 300 godina star javor u Nortamberlendu blizu ostataka Hadrijanovog zida. Javor je jedno od najpopularnijih i najstarijih drva u Britaniji, koje je posebno proslavio film sa Kevinom Kostnerom - Robin Hud: Kralj lopova.

Nakon burnih reakcija javnosti zbog uništavanja poznatog drveta, policajci su uhapsili tinejdžera. Dečak se nalazi u pritvoru i čeka ga saslušanje.

Generalni direktor Nacionalnog fonda Endru Pod rekao je za Bi-Bi-Si da je panj jednog od najpoznatijih stabala u Velikoj Britaniji "zdrav".

"To je veoma zdravo drvo, možemo videti da sada, zbog stanja u kojem se panj nalazi, može ponovo da izraste izdanak i ako bismo ga negovali, onda bi to mogao biti jedan od najboljih ishoda, a onda da čuvamo drvo", rekao je Pod, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvršni direktor Nacionalnog parka Nortamberlend Toni Gejts rekao je da je drvo "deo identiteta Engleske" jer je bilo "prava inspiracija" umetnicima, piscima i fotografima.

Nakon hapšenja šesnaestogodišnjeg tinejdžera zbog sumnje da je posekao čuveno drvo, policija Nortambrije je izdala saopštenje u kojem se navodi:

"Drvo je svetski poznato obeležje i ovaj vandalizam je izazvao šok i bes u lokalnoj zajednici i šire".

Drvo je skoro 200 godina stajalo kraj Hadrijanovog zida - rimske građevine iz 2. veka nove ere.
Hiljade posetilaca svake godine obiđe ovaj zid koji je podigao car Hadrijan, a koji je čuvao severozapadnu granicu Rimskog carstva. Hadrijanov zid je deo svetske baštine pod zaštitom Uneska.

Uprava Nacionalnog parka Nortamberlend zatražila je od javnosti da ne posećuje posečeno drvo, koje je 2016. u Velikoj Britaniji proglašeno za drvo godine.