Najstarija cipela u Evropi pronađena u pećini slepih miševa

Naučnici su pronašli najstarije sandale u istoriji Evrope u pećini slepih miševa u Španiji, koje navodno datiraju iz doba neolita, što znači da su stare oko šest hiljada godina. Pletene su od trave, a uslovi u pećini su omogućili da ovaj dragoceni artefakt ostane veoma dobro očuvan.

Sandale su otkrivene među gomilom drevnih predmeta, koji su bili otkriveni u pećini slepih miševa u Andaluziji, na jugozapadu Španije, kada su je opljačkali rudari u devetnaestom veku, ali su nedavno ponovo analizirani u novoj studiji, prenosi Bi-Bi-Si.

Niska vlažnost i hladni vetrovi u pećini su pomogli da sandale ostanu u sjajnom stanju, iako su napravljene od pretežno osetljivih materijala. Za glavnu strukturu sandala su korišćene različite vrste trave, ali su pronađeni i delovi otpornijih materijala, kao što su koža i kreč. 

Ova obuća je "najstariji i najbolje očuvani skup materijala od biljnih vlakana u južnoj Evropi," rekla je koautorka studije Marija Erero Otal. "Tehnološka raznolikost i dokumentovani tretman sirovina naglašava veštinu praistorijskih zajednica", dodala je ona.

Istraživači su takođe analizirali korpe i set alata koje su pronašli na istoj lokaciji. Savremene tehnike datiranja i analiziranja pokazale su da je kolekcija od preko sedamdeset predmeta pronađenih u pećini oko dve hiljade godina starija nego što se ranije mislilo. Neki objekti u skupu artefakta čak datiraju pre devet hiljada godina. 

Prema istraživačima, pećinu je otkrio jedan zemljoposednik 1831. godine, koji je sakupljao izmet slepih miševa za potrebe pravljenja đubriva. Nepune dve decenije kasnije, koristili su je rudari koji su prilikom rudarenja pećine otkrili galeriju u kojoj su se nalazili delimično mumificirani leševi, korpe, drveni alat, zubi divlje svinje, unikatna zlatna dijadema...