Magazin

Ko je bila prelepa Ruskinja koja je osvojila srce Josipa Broza Tita

Prva ljubav i supruga Josipa Broza Tita bila je žena neverovatne lepote. Poreklom iz Rusije, Pelageja Belousova je Titovo srce osvojila sa svega 14 godina, a priča o njihovom upoznavanju je, može se reći, filmska. Ljubav je planula u Omsku, rodnom mestu mlade Pelageje, ali - kako se Tito obreo tamo?
Ko je bila prelepa Ruskinja koja je osvojila srce Josipa Broza Tita© Приватна архива

Josip Broz Tito rođen je davne 1892. godine u selu Kumrovec na teritoriji tadašnje Austrougarske, a 1913. godine dobija poziv za služenje vojske. Ubrzo počinje i Prvi svetski rat, u kome na jesen 1915. godine Tito biva ranjen na istočnom frontu. Tako ranjenog, Tita je zaplenila ruska carska vojska, koja ga je poslala na Ural. Ipak, Broz je uspeo da pobegne i sakrije se u selu Mihajlovka, nedaleko od Omska.

Pelageja i Tito se dva puta venčavali

Pelageja je rođena 1904. godine u običnoj seljačkoj porodici, a kada se upoznala sa Titom imala je svega 14 godina. Tokom bega od Rusa, Tito se sakrivao na različitim mestima, sve dok nije upoznao porodicu Belousov, koja mu je pomogla i pružila sigurnost i krov nad glavom. Baš u vreme kada se Tito skrivao u njihovom domu je i planula ljubav između dvoje mladih, a ubrzo su Pelageja i Tito stali na "ludi kamen", i to čak dva puta.

Prvi put su se mladenci venčali 1919. godine u jednoj od omskih crkava, ali sa dolaskom boljševika na vlast, njihov brak postao je nevažeći. Sigurni u svoju ljubav, Polka, kako joj je voleo tepati, i Tito su samo godinu dana kasnije ponovili čin venčanja, ovoga puta i u opštini, u skladu sa svim novim zakonima koji su u međuvremenu stupili na snagu. Kako je navedeno u knjizi venčanih, mladenci su nosili prezime Brozović.

Nekoliko meseci nakon cermonije sklapanja braka Brozovići su nastavili da žive u Omsku, u kom je Tito radio i kao mašinbravar u jednoj od lokalnih fabrika, ali su krajem godine ipak odlučili da se presele u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

U braku sa Titom, Pelageja je rodila petoro dece, ali je nažalost preživeo samo poslednji sin, Žarko, rođen 1924. godine.

"Bila su to teška vremena za mladu porodicu; Brozova majka Marija umrla je od španskog gripa, otac Franjo se razboleo, a od petoro dece koje je Polka rodila, preživeo je samo Titov sin Žarko", rekao je Miro Simčić, autor knjige "Tito bez maske".

Pelageja - domaćica, sindikalka i članica KPJ

Po dolasku u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, Pelageja je isprva bila domaćica, da bi se kasnije zaposlila kao prodavačica u jednoj prodavnici nameštaja, dok je Tito radio u lokalnoj mlinari. Mladi bračni par je u to vreme bio u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

Zajedničkom odlukom, oni se učlanjuju u Komunističku partiju Jugoslavije, da bi već 1927. godine lepa Pelageja postala članica ženske sekcije Centralnog komiteta KPJ. Ambiciozna i smela, Ruskinja je pomagala revolucionarima u zatvoru, organizovala njihova bekstva, radila i u ilegalnoj štampariji i širila partijsku literaturu u vreme kada je propaganda u zemlji bila uveliko zabranjena, zbog čega je i nekoliko puta hapšena.

Hapšen je i Tito, ali ga to nije zaustavilo. Ubrzo on postaje profesionalni revolucionar, i počinje da "živi i diše" politički rad, zbog čega ga konačno hapse 1928. godine i osuđuju na šest godina strogog zatvora. Tada se Pelageja sa sinom Žarkom vraća u Sovjetski Savez i formalno podnosi zahtev za razvod, za koji Tito saznaje tek kasnije, pošto je u zatvoru.

Brak sa Titom Pelageju je puno koštao

Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu i 1935. godine izašao iz zatvora, Josip Broz je otputovao u SSSR kod svoje još uvek zakonite supruge i njihovog sina, ali su ga dočekale ne tako lepe vesti: mladi Žarko je uplovio u huliganske vode i završio u popravnom domu, a Pelageja podnela zahtev za razvod. Srećom, Tito je i dalje imao "debele" veze u Sovjetskom Savezu, zahvaljujući kojima je Žarka vratio majci. Godine 1936. oni se i zvanično razvode, a iste godine Tito se ženi Lucijom Bauer.

Nekoliko godina kasnije, Pelageju iznenada hapse za vreme Velike čistke, a u optižnici stoji da je "sabotirala uvođenje socijalizma u SSSR". Iako nikada nije precizno rečeno, jasno je da je upravo njen brak sa Titom bio povod za hapšenje, prinudni rad na koji su je slali, kao i dve desetogodišnje internacije u logor u Sibiru.

Nakon što je konačno puštena na slobodu, Pelageji je bilo zabranjeno da živi u Moskvi, već je proterana u obližnji gradić. Sve vreme na slobodi ona je verovala da je sin Žarko izgubio život boreći se na strani Crvene armije, da bi 1966. godine saznala da se on vratio u Jugoslaviju. Samo godinu dana kasnije, ona je preminula.

image