Magazin

Ukusi budućnosti: Trendovi u ishrani za 2024. godinu

Stručnjaci ističu da najvažnije aktuelnosti po pitanju hrane nisu usmereni na neke popularne namirnice, nego su povezani sa onim što je etički prihvatljivo, ko i sa novim tehnologijama. Takođe, trendovi u ishrani često su odgovor na trenutne želje i probleme u društvu po pitanju hrane ili njene proizvodnje.
Ukusi budućnosti: Trendovi u ishrani za 2024. godinu© Davey Gravy/unsplash

Istraživač trendova Hani Ricler je jedan od vodećih evropskih stručnjaka za hranu. U Izveštaju o hrani za 2024. godinu naglasila je da se u ovom domenu sve menja - od toga šta i kako jedemo, do toga ko pravi našu hranu i kako se proizvodi.

Za koju hranu kažemo da je hrana u trendu

"Trendove u ishrani definišem kao odgovor na trenutne želje, probleme i čežnje u našem društvu u smislu ishrane ili proizvodnje hrane. Stoga prehrambeni trend uvek mora da nudi potencijalna rešenja, jer ako to ne učini biće samo kratkoročni fenomen", objašnjava stručnjak za hranu Hani Ricler.

Naglašava da je trenutno fokus na održivosti i novim tehnologijama, a u nastavaku pročitajte za koje trendovi ističe da "vladaju" u domenu ishrane.

Hrana biljnog porekla

Ovo nastavlja da bude jedan od najvažnijih trendova i vođen je rastućom klimatskom i ekološkom svešću, posebno kod mlađe generacije. Trend je ojačan i odbacivanjem masovne proizvodnje mesa, koju mnogi više ne smatraju etički prihvatljivom. Ideja da ćemo u budućnosti uspeti da smanjimo potrošnju mesa u industrijalizovanim zemljama za najmanje 75 odsto da bismo spasili planetu je lepa, ali nije realna. Stoga, neophodno je pronaći različita rešenja - a jedno od njih je da meso i ribu zamenimo namirnicima na biljnoj bazi.

Tehnološki napredak u prehrambenoj industriji

Iako su biljne zamene sve bolje u oponašanju ukusa i teksture mesa i ribe, za mnoge još uvek nisu potpuna zamena. Zahvaljujući novim tehnologijama, konkurencija takođe brzo napreduje.

Precizna fermentacija, koja omogućuje proizvodnju sira pomoću kvasca bez potrebe za kravama, ima veliki potencijal za održiviju proizvodnju hrane. Druga alternativa je uzgoj mesa ili ribe u laboratorijima, gde se meso proizvodi iz životinjskih ćelija. 

Žene u prehrambenoj industriji

Industrija prehrambenih usluga prolazi kroz transformaciju i sve veći broj žena ostavlja svoj trag u njoj. Ne samo da su rasprostranjeniji u vrhunskim restoranima, nego i dominiraju scenom blogovanja o hrani, osnivaju inovativne start-apove za hranu ili stvaraju ime npr. u proizvodnji vina. Prema Fud Trendsu za 2024. godinu, žene pokreće industriju tako što se više fokusiraju na društvena i ekološka pitanja.

Regenerativna hrana - budućnost poljuprivrede

Još jedan brzo rastući, ali relativno nov trend je regenerativna hrana. Fokus više nije samo na hrani koja završava na našim tanjirima, već na načinu na koji se hrana proizvodi. Drugim rečima, cilj je promovisanje biodiverziteta i minimiziranje uticaja poljoprivrede na klimatske promene, kako bi se regenerisala naša tla. Regenerativna hrana se sada takmiči sa organskom industrijom. 

Borba protiv otpada

Jedan trend koji je Hani prvi put opisala pre deset godina je ponovna upotreba hrane. Međutim, to još uvek nije dovoljno. Samo u Nemačkoj, više od trećine proizvedene hrane se baca. U prošlosti su za to bili uglavnom odgovorni potrošači, ali danas se i start-upovi, trgovački lanci i restorani sve više okreću održivim konceptima recikliranja hrane. Cilj je ne samo da se smanji otpad, već i spreči njegovo nastajanje, piše Kičen rebl.

image