Priča o Motiju, najređem slonu na svetu

Iako više nije među živima i životni vek mu je bio veoma kratak, Moti će ostati upamćen kao najređi slon na svetu - njegova majka je bila azijska slonica, a otac afrički slon.

Moti je rođen davne 1978. godine u zoološkom vrtu u Česteru u Velikoj Britaniji, a ime je dobio po osnivaču vrta Džordžu Motirshedu. Smatra se da je Moti jedini potvrđen primer slona dobijen ukrštanjem azijske i afričke vrste slona. 

Nasledio oblik glave od oca, a nokte od majke.

Kada je ženka Saba prvi zatrudnela, nije bilo mnogo sumnje u očinstvo - Džambolino je bio jedini muški slon u zajedničkom ograđenom prostoru vrta. Međutim, postojale su sumnje da li bi bilo moguće da dve različite vrste daju održivo potomstvo.

Jasno je da je nemoguće da se ove dve vrste pare u divljini s obzirom na ogromnu geografsku udaljenost koja razdvaja njihove prirodne oblasti na dva različita kontinenta. Štaviše, ove dve životinje nisu samo različite vrste, već su različiti rodovi, što znači da su udaljeni jedno od drugog i u genetskom smislu, piše Ajfel Sajans.

Afrički i azijski slonovi imaju određene fizičke razlike. Prva vrsta je veća, naraste do 3 do 4 metra, dok će druga narasti od 2 do 3,5 metra. Afrički slonovi takođe imaju znatno veće uši i imaju više naborane kože.

Moti je imao karakteristike i majke i oca - njegov oblik glave i veće uši su očigledno bile kao kod afričkog slona, ali je takođe imao pet noktiju na prednjim i četiri na zadnjim nogama, što je karakteristika azijskih slonova.

Problemi sa zdravnjem i prerana smrt

Nažalost, Moti je imao problema sa zdravljem odmah po rođenju - rodio se 6 nedelja ranije i zahtevao je intenzivnu veterinarsku negu od samog početka. Živeo je samo 10 dana, a obdukcija je utvrdila da je umro od infekcije i imao je ešerihiju koli u debelom crvenu i pupčanoj vrpci.

Njegovo telo se čuva u Prirodnjačkom muzeju u Londonu.