Postoji mišljenje da su palenta i kačamak isto, ali mnogi jasno razdvajaju ova dva jela - dok se palenta pravi od žutog kukuruznog brašna, kačamak se pravi od belog kukuruznog brašna.
Kačamak - ukusan i zdrav
Poznato je da kukuruzno brašno, glavni sastojak kačamaka, sadrži niz hranljivih supstanci - odličan je izvor folata, vitamina B, A i E, fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana. Takođe, sadrži i proteine i vlakna koja pomažu da se osećamo sito i pomožu pravilnom funkcionisanju digestivnog sistema. Smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i kompleksim ugljenim hidratima. Mogu da konzumirati i oni koji imaju problema sa glutenom.
Ukoliko želite da ovo jelo ima pozitivan efekat na zdrvlje, imajte na umu da ga ne kombinujete sa visokokaloričnom hranom, već sa na primer, mladim sirom ili jogurtom. Na 100 grama ima oko 370 kalorija, što ga stavlja u kategoriju hrane koju mogu da konzumiraju, naravno u umerenim količinama, i osobe koje žele da smršaju.
U Srbiji se jede u raznim varijantama
Koliko god nutricionisti preporučivali da se jede u kombinaciji sa niskokaloričnim namirnicama, u Srbiji se kačamak konzumira obogaćen čvarcima, pržom, pavlakom, isprženom slaninicom, kajmakom, starim sirom. Kako bi mnogi rekli - na stari, dobri način.
Postoji čak i regionalna podela pripreme ovog jela - u južnoj Srbiji se kuva sa pržom, u severnoj Srbiji se meša sa kašikom putera. U nekim delovima Srbije se služi i uz pečenje ili bećar paprikaš.
Priprema kačamaka je ekspresna
Kačamak može se pripremati na više načina i svaki je jednostavan i brz za pripremu. Najjednostavniji način jeste da u dublju šerpu stavite 4 šolje vode. Zatim stavite malo soli i kada voda provri, smanjite temperaturu na minimun i stavite jednu šolja kukuruznog brašna i stalno mešajte. Za par minuta kačamak je gotov - servirajte ga u tanjire i uživajte.
Posvećuju mu se manifestacije
Početkom oktobra u selu Ježevici kod Čačka tradicionalno se održava i sabor posvećen ovom specijalitetu od kukuruznog brašna. Brojne ekipe imaju priliku da prikažu svoje varijate jela na kom smo su mnoge generacije odrasle.