Tekuća godina mogla bi da postane najtoplija u istoriji, septembar ruši toplotne rekorde

Severna hemisfera možda ulazi u jesen, ali nema odmora od ekstremne vrućine. Novi podaci pokazuju da je prošli mesec bio najtopliji septembar - četvrti uzastopni mesec takve nezapamćene vrućine, što 2023. godinu čini najtoplijom godinom u zabeleženoj istoriji.

Tekuća godina na putu je da postane najtoplija u istoriji, objavila je danas služba Europske unije za klimatske promene Kopernikus, preneli su mediji.

Najtopliji septembar na globalnom nivou došao je ove godine posle leta sa rekordno visokim temperaturama, objavio je Kopernikus, prenosi Rojters.

Temperature su u septembru bile za pola stepena više nego u prethodnom najtoplijem septembru u istoriji i skoro za stepen toplije od proseka za septembar u periodu između 1991. i 2020. godine.

"Temperature bez presedana za ovo doba godine zabeležene su septembru nakon rekordno toplog leta", potvrdila je Britanka Samanta Burdžis, zamenica direktora Službe za klimatske promene Kopernikus.
Temperature tokom 2023. godine sada su na putu da budu 1,4 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih prosečnih temperatura, rekla je Burdžisova.

Temperature okeana su takođe bile van svake uobičajene u septembru. Prosečne temperature površine mora dostigle su 20,92 stepena Celzijusa, najviše zabeležene u septembru i druga najviša zabeležena u bilo kom mesecu, posle avgusta ove godine. Takođe, antarktički led je dostigao rekordno niske vrednosti za ovo doba godine.

"Ovaj mesec je, po mom profesionalnom mišljenju kao klimatologa, apsolutno neverovatan", napisao je Zek Hausfadr, klimatolog, na platformi Iks (nekadašnje Tviter) u utorak.

Čak i u oktobru nema naznaka da će vrućina splasnuti. Evropske zemlje, uključujući Španiju, Poljsku, Austriju i Francusku, već su oborile svoje rekorde za najviše temperature u oktobru, prema Maksimilijanu Hereri, klimatologu i istoričaru vremena koji prati ekstremne temperature.

Ono što je Evropa doživela u prva tri dana oktobra bilo je "jedan od najekstremnijih (klimatskih) događaja u evropskoj istoriji", napisao je Herera na platformi Iks u utorak.