I Prada ide na Mesec: Modna kuća dizajnira odela za astronaute

Astronauti će putovati svemirom i to u velikom stilu. Naime, italijanski brend Prada će dizajnirati svemirska odela za astronaute koji će putovati na Mesec 2025. godine u okviru mislije Artemis III.

Luksuzna moda "ide" na Mesec. Prada i svemirska kompanija Aksiom Spejsa su udružili snage kako bi iskreirali specijalna odela Nasinu misiju. Najavljeno je da će Pradini dizajneri raditi sa stručnim timom Aksiom Spejsa tokom celog procesa projektovanja - uključujući izbor specijalnih materijala, kao i rad na samom dizajnu odela predviđenom za lunarno okruženje.

Kompanija Aksiom donosi specijalizovano znanje o svemiru, Prada elegantan dizajn.

"Pradina "narav" je da stalno razmišlja o budućnosti za čovečanstvo, a sada se proširila na želju za avanturom i hrabrim novim horizontima - svemirom", rekao je Lorenco Berteli, direktor marketinga Prada Grupe i dodao: "Decenije eksperimentisanja, vrhunske tehnologije i dizajnerska znanja sada će biti primenjene na dizajn svemirskog odela za Artemisovu eru. To je istinsko slavljenje moći ljudske kreativnosti i inovacija za unapređenje civilizacije", prenosi Vog.

Modni stručnjaci smatraju da će ovo partnerstvo otvoriti novi teren za modu, koja je dugo bila zainteresovana za istraživanje svemira. Modna industrija je često inspirisana svemirom, ali sada moda ima priliku da ulaže u tehničke materijale i odeću koja može da ispuni praktične potrebe vezane za istraživanje kosmosa. 

Svemirsko odelo Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) "nadovezuje" se na dizajn svemirskog odela Nasa’s Exploration Extravehicular Mobility Unit i prilikom usavršavanja odela uzimaju se u obzir fleksibilnost odeće, kao i zaštita od surovog okruženja.

"Oduševljeni smo partnerstvom sa Pradom", rekao je Majkl Sufrendi iz Aksioma i istakao da će "Pradina tehnička ekspertiza u pogledu sirovina, proizvodnih tehnika i inovativnih koncepata dizajna doneti napredne tehnologije koje obezbeđuju udobnost astronautima, ali odgovaraju i potrebama ljudi".

Prada - od crvenog tepiha do Meseca

Pradu je osnovao 1913. godine u Milanu Mario Prada. U svojim počecima ovo je bila modna kuća koja je prodavala luksuzne kožne proizvode i detalje. Kompanije je postala poznata kada je na čelo došla Mariova unuka Mijučija, koja je u potpunosti "podigla" propadajući brend. Pradina originalnost ju je učinila jednim od najuticajnijih modnih kuća, a kreacije ove modne kuće su nezaobilazne na crvenom tepihu svih velikih svetskih festivala. A sada izgleda da će Pradina odela "zasijati kao prava zvezda" na Mesecu.