Magazin

Pas predsednika Bajdena koji je više puta ujeo agente tajne službe, izbačen iz Bele kuće

Pas predsednika SAD Džozefa Bajdena, Komander, koji je više puta ujedao pripadnike tajne službe, premešten je iz Bele kuće na drugu lokaciju. Iako je američka Tajna služba priznala 11 prijavljenih slučajeva ujeda koji su uključivali njeno osoblje, izvori koji su govorili za Si-En-EN tvrde da je stvarni broj veći. Ujedi su varirali u ozbiljnosti, od poznatog ujeda koji je zahtevao bolničko lečenje do nekih koji su zahtevali pažnju medicinskog tima Bele kuće, dok su neki ostali neprijavljeni i nelečeni.
Pas predsednika Bajdena koji je više puta ujeo agente tajne službe, izbačen iz Bele kućeGetty © Win McNamee

Samo u periodu od oktobra 2022. do januara 2023. godine, evidentirano (javno) ukupno 10 napada, a jednoj službenici je nedavno bila potrebna medicinska pomoć nakon napada i ujeda dvogodišnjeg nemačkog ovčara, prenosi Skaj njuz.
Elizabet Aleksander, portparolka prve dame Džil Bajden, potvrdila je da Komander trenutno nije u kompleksu Bele kuće i dodala da se "procenjuju naredni koraci".

Ona je istakla da je Bajdenovima veoma stalo do bezbednosti osoblja i svih drugih koji ih svakodnevno štite.
"Oni su i dalje zahvalni na strpljenju i podršci američke tajne službe i nastavljaju da rade na rešenjima", rekla je Aleksanderova i dodala da Bela kuća može da bude "stresno okruženje za kućne ljubimce".

Kako je Komander postao problem u Beloj kući

Bela kuća je uglavnom umanjivala buku oko medijskog izveštavanja i analiza nakon izveštaja Si-En-En o incidentu, upućujući novinare na prethodne izjave o stresnoj atmosferi u Beloj kući. Međutim, za Džonatana Vakroa, bivšeg agenta američke Tajne službe koji je radio za prvu damu Mišel Obamu, a sada je saradnik Si-En-EN, ova situacija se ne može ignorisati.

"Zamislite da ste vlasnik preduzeća, izvršni direktor kompanije, dovedete svog psa i vaš pas neprestano ujeda zaposlene. Stvarate nesigurno radno okruženje. I to je ono što se dešava sada", rekao je Vakro.

"Iako je ovo specifičan slučaj, s obzirom da je reč o rezidenciji predsednika Sjedinjenih Američkih Država, ipak  je i radno mesto za stotine, ako ne i hiljade ljudi. Ne možete doneti opasnost na radno mesto, a to se suštinski dešava sa ovim psom. Jednom možete reći da je to nesrećan slučaj, ali sada višestruki incidenti predstavljaju ozbiljan problem."

Nije navedeno gde se trenutno nalazi pas i da li će se eventualno vratiti u Belu kuću.

image