Magazin

Univerzitet u Engleskoj nudi master studije iz magije i okultizma

Korišćenje kristala, čitanje tarot karata i mnoge različite metode manifestovanja i gatanja su postale veoma popularne u poslednjih nekoliko godina. Oni koji žele da prošire svoje znanje o ovim temama, mogu upisati Master studije o magiji i okultnim naukama na Univerzitetu Eksetera u Engleskoj. Kroz različite predmete, kao što su literatura, filozofija, sociologija, veronauka i arheologija, studenti će moći da proučavaju ulogu magije u istoriji sveta.
Univerzitet u Engleskoj nudi master studije iz magije i okultizma© Pexels/RDNE Stock project

Smer će biti kombinacija različitih metoda učenja a studenti će proučavati mnogobrojne istorijske izvore, koji ukazuju na ulogu koju su magijska verovanja/rituali imali u istoriji sveta i mnogih kultura i religija, prenosi "Gardijan". 

"Nedavni porast interesovanja za ove teme, unutuar i van akademskih krugova, pokreće neka od osnovnih pitanja današnjeg društva. Dekolonizacija, istraživanje alternativnih epistemologija, feminizam i anti-rasizam su temelj ovog smera," objasnila je profesorka Emili Selov. Dodala je da smer služi i kao kontrast verovanju da savremenim ljudima ovakvo znanje "više nije korisno".

Od kako je objavljen master program, rekla je da se prijavilo više od sto ljudi. Kombinovaće se tradicionalne akademske metodologije, ali i alternativiji pristupi kroz istraživanje rituala, verovanja, običaja... Studenti će moći da uče o simbolici zmajeva u umetnosti i literaturi, arheologijskim praksama, prikazima žena u srednjem veku, psihodeličnim supstancama, medicini, društvu i kuluturi Evrope kroz vekove.

Objasnila je da neka "površna verovanja", kao što je kucanje u drvo, mogu imati duboke korene, u zavisnosti od kulture i istorije određenog mesta, tako da je dobro da školovani ljudi ozbiljno shvate ovakve pojmove i tradicije.

Selov dodaje da će master program pomoći u razvijanju nove svesti i perspektive o različitim delovima sveta, pogotovo kada se uporede razvijene države koje se isključivo oslanjaju na "nauku", dok za druge mnogi veruju da samo slepo prate "sujeverja" i "fantastiku".

Navedeno uverenje je nastalo tokom srednjeg veka i od tada se magija i okultizam ignorišu u naučnim i istorijskim poljima, ne tretiraju se kao koncepti vredni istraživanja, a Selov smatra da bi to trebalo da se promeni. Osim učenja o istoriji i kulturi, smer će služiti kao metod približavanja prirodi, od koje se savremen čovek odvojio i sa kojom je izgubio harmoniju. 

image