Magazin

Ovo su letos bila najposećenija mesta u Srbiji

Domaći turisti, ovog avgusta, najčešće su posećivali banje, dok su strani i dalje oduševljeni Beogradom, Novim Sadom, Suboticom i Nišom, kažu iz Turističke organizacije Srbije.
Ovo su letos bila najposećenija mesta u Srbiji© alexsrbija/pixabay

Srbiju je u avgustu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, posetilo 486.298 turista, od čega je domaćih bilo 233.570, a stranih 252.728, preneo je Tanjug.

"Domaće turiste najviše privlače naše banje i ski centri, dok su inostrani turisti prvenstveno orijentisani na velike gradove Beograd, Novi Sad, Niš i Subotica, a zatim na ski centre. Na prvom mestu od banja su Sokobanja i Vrnjačka Banja, dok su od ski centara  uvek aktuelni Kopaonik i Zlatibor. Jedna od popularnijih banja ove godine je Banja Vrdnik koja beleži veliki rast gostiju", kaže Predrag Stanić iz Turističke organizacije Srbije za RT Balkan.

Stanić ističe da "u zavisnosti od vrste turista (mladi, solo, porodice, poslovni) razlikuje se i razlog dolaska, odnosno obilaska određene destinacije ili manifestacije:

"Kada su u pitanju veliki festivali poput Egzita i Guče imamo veliki priliv turista, kako domaćih tako i inostranih. Suprotno tome su ljudi koji prepoznaju kvalitet naših banja i privlači ih ta vrsta odmora. Tokom zimske sezone ski centri, na prvom mestu Kopaonik, sa velikim brojem ski staza i kvalitetnom uslugom privlače najveći broj svih vrsta gostiju", dodaje.

Pored prirodnih lepota Srbije, goste širom sveta privlače i srpski gastronomski specijaliteti. Retko ko može da odoli pljeskavicama, ćevapima, ražnjićima, Karađorđevoj šnicli, mućkalici, ajvaru, ljutenici.

"Ne smemo zaboraviti da je gastronomija srpske kuhinje jedan od važnih razloga boravka gostiju po destinacijama, i turisti upravo kvalitet srpske hrane napominju kao jedan od glavnih razloga zbog čega bi se ponovo vratili u Srbiju. Shodno tome Srbija se nalazi na mapi najznačajnijih gastronomskih vodiča poput Mišelina", ističe Stanić.

Turci obeležili avgust

Kada je reč o zemljama iz kojih je dolazilo najviše turista, prednjačila je Turska sa 29.049 posetilaca, na drugom mestu je Nemačka, odakle je došlo 21.220 turista, sledi Rumunija sa 18.457 i Bosna I Hercegovina sa 13.395 posetlaca, govore zvanični podaci.

Sokobanja - Andrićeva i Nušićeva miljenica

Jedna od zvezda srpskog turizma, kako je nevedeno, je iz Istočne Srbije. Smeštena je između planina Rtnja i Ozrena, a kroz nju protiče reka Sokobanjska Moravica. Sokobanja spada u vazdušne banje, a veoma je pogodna za pacijente i osobe koje imaju problema sa respiratornim bolestima, bronhitisom, anemojom, kao i reumatizmom i išijasom.

Naš Nobelovac, Ivo Andrić, koji je za vreme Drugog svetskog rata živeo i boravio u njoj, zabeležio je svoje utiske o Sokobanji:

"Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen. Ovde u Sokobanji, gledajući ovu raskoš prirode, ovu lepotu svetlosti zemlje i neba, često me obuzme neka neobjašnjiva tuga ili zanos, pa sam tako opušten razmišljao kako bi bilo lepo, bar za trenutak, ponovo se vratiti romantizmu".

Ni Branislav Nušić nije "ostao dužan" ovoj prirodnoj lepotici i njegove stihove često citiramo:

"Sokobanja,
Soko grad
dođeš star,
odeš mlad".

Vrnjačka Banja - urbana banja

Kraljica banjskog turizma, kako je nezvanično zovu, Vrnjačka Banja pripada Raškom okrugu, okružena je šumovitim obroncima planine Goč, a u njoj se nalazi i 7 mineralnih izvora. Smatra se jednom od urbanijih banja u Srbiji, a krase je šarenoliki parkovi, dečji parkići, sportski tereni, kao i zatvoreni i otvoreni bazeni. U njoj se leče skoro svi zdravstevni problemi vezani za digestivni trakt, kao i bolesti žučne kese. Takođe, odlikuju je raznolika kulturna dešavanja kao što su Lav fest, Vrnjački karneval i mnogi drugi. 

Najveću posećenost Vrnjačka Banja tokom godine beleži za vreme Karnevala. Tada banja gosti brojne turiste, kako domaće, tako i iz inostranstva. Vrnjački Karneval je po posećenosti odmah posle festivala Egzit i Guča. Veliki broj maskembala, festivala, izložbi, koncerata, pozorišnih predstava i sportskih dešavanja se organizuje u julu.

Banja Vrdnik - vazdušna banja

U srcu Srema, na južnom delu Fruške Gore, koju krase lipove šume i beskonačno duge staze za šetnju i ostale sportske aktivnosti, na samo pola sata od Novog Sada i sat vremena od Beograda, nalazi se Banja Vrdnik.

Ušuškana je u prelepom okruženju na prijatnoj nadmorskoj visini od 240 metara, a odlikuje je umereno-kontinentalna klima. Prednost ove klime i njena glavna odlika je stabilnost, kod nje nema naglih i velikih promena ni u temperaturi ni u vazdušnom pritisku, stoga je prikladna za svaki organizam. Sa preko 2 200 sunčanih dana godišnje, nedostatkom šibajućih vetrova i vazdušnih struja ova klima je idealna za bobravak u bilo koje doba godine. Vazduh Banje Vrdnik je izuzetno čist i bogat ozonom, te je ona dobila i zvaničan status vazdušne banje.

Pored Vrdničke kule koja datira još iz doba starih Rimljana, lepotu Vrdnika krasi još i istoimeni manastir, poznat i kao Mala Ravanica, u čiju crkvu su 1811. godine preneti delovi moštiju kneza Lazara Hrebeljanovića.

Ukoliko patite od simptoma kao što su bolovi u mišićima, kostima ili zglobovima, tačnije ako je vaš problem reumatizam, možda će ova banja biti pravo mesto za vas. Termalne vode Vrdnika, temperature preko trideset stepeni mogu znatno olakšati vaše muke.

image