Magazin

Kako se najlakše rešiti kofeinske zavisnosti

Jedna kafica ujutru, još jedna kada stignemo na posao, pa jedna na pauzi. Popodne uz druženje sa prijateljima još koja, "instagramična" i okrepljujuća šoljica, i eto - postadosmo kofeinski zavisnici. Kako se na najbezbolniji način odvići od konzumacije velike količine kafe?
Kako se najlakše rešiti kofeinske zavisnosti© Canva / Minerva Studio

Ispijanje kafe u našoj zemlji je tradicija - ona je gotovo nezaobilazan deo jutarnje rutine, sastavni deo radnih sastanaka, kao i druženja sa prijateljima. Čak se i na poklon, za slavu, ili kada prvi put dolazite kod nekoga u goste, obavezno donosi i kafa. Ipak, preterana konzumacija kafe može stvoriti zavisnost, ali i prouzrokovati mnoge zdravstvene tegobe.

Ostavite kafu u 4 jednostavna koraka

Kao i kod svake zavisnosti, odricanje je dosta izazovno, a kako biste se najlakše odvikli od ovog kofeinskog napitka, mogu vam pomoći ovi trikovi.

Započnite odvikavanje tokom odmora

Otpočinjanje detoksikacije organizma od kofeina će vam najlakše pasti tokom odmora, budući da ćete se sigurno buditi odmorniji i vedriji, što je već odličan početak. Uobičajeno ispijanje kafe možete zameniti voćnim čajem ili ceđenim sokovima, dok tokom preostalog vremena možete uživati u bezalkoholnim koktelima, vinu ili nekim drugim napicima. Najvažnije je da slobodno vreme ispunite aktivnostima koje će preokupirati vašu pažnju, kako ne biste mahinalno posegnuli za šoljicom kafe. Nakon povratka sa odmora, nastojite na tome da jutarnju rutinu nastavite, a pauze sa kolegama iskoristite za obrok ili jednostavno ćaskanje.

Pratite progres i raspoloženje

Kao i kod svake drastične promene u navikama, i ovde ćete se susretati sa promenama u raspoloženju, ali, ne dajte se! Napravite kreativni kalendar u nekoj od aplikacija ili instalirajte "treker" navika u kome ćete beležiti progres, a nakon svake nedelje nagradite sebe za postignut uspeh. Vrlo brzo ćete primetiti da vam se raspoloženje poboljšava, kako zbog detoksikacije, tako i zahvaljujući hormonima sreće koji se luče pri postizanju uspeha.

Zamenite kafu čajem ili drugim napicima

Ukoliko ipak u sred odvikavanja osetite neodoljivu želju da sebi skuvate šoljicu kafe, neka alternativa budu biljni čajevi. Fenomenalan izbor može biti i zelena mača, koja stimuliše pokretanje energije u organizmu, a ne sadrži kofein. Zavisnost od kafe nije samo u kofeinu, već i u samom procesu ispijanja kafe, a pripremanjem alternativnih napitaka i dalje čuvate taj ritual, samo na daleko zdraviji način.

Uvedite nove navike

Za kraj, umesto ispijanja kafe odmah nakon buđenja, osim što ćete je zameniti nekim drugim, zdravijim napitkom, uvedite i neku novu, produktivnu naviku: odradite jogu, meditirajte 15-ak minuta ili jednostavno prošetajte - sve ove aktivnosti će poboljšati cirkulaciju i podići nivo energije. Što se popodnevnih druženja uz šoljicu kafe tiče, takođe ih možete prilagoditi, pa tako umesto kafića odaberite druženje kod kuće gde ćete sebi i prijateljima organizovati degustaciju čajeva, ili pak pripremiti večeru uz čašu dobrog vina.

Srbija u TOP 10 zemalja po količini popijene kafe

U TOP 10 zemalja u kojima se popije najviše kilograma kafe po glavi stanovnika, tradicionalno se i ove godine našla Srbija, koja je zauzela 7. mesto. Prosečna potrošnja kafe po glavi stanovnika u našoj zemlji je 5,4 kilograma na godišnjem nivou, što je skoro tri puta više od svetskog proseka. Prvo mesto zauzela je Finska, u kojoj se godišnje popije neverovatnih 9,6 kilograma kafe po glavi stanovnika, dok su ispred Srbije i Norveška, Holandija, Švedska, Slovenija i Austrija.

image