Magazin

Na spavanje ne idite ljuti, nije dobro za pamćenje, kažu naučnici

Jedan od najpopularnijih saveta za zdrav ljubavni odnos je izbegavanje svađe pred odlazak u krevet, kako ne bismo dozvolili negativnim emocijama da budu teret kada svane novi dan. Nauka je dokazala da ova tvrdnja nije samo staro verovanje, već da neprijatna situacija ili konflikt koji nije rešen zaista može biti "zabeležen" u mozgu tokom spavanja.
Na spavanje ne idite ljuti, nije dobro za pamćenje, kažu naučnici© Pexels/Kampus Production

Skoro svako je barem jednom čuo da nikada ne bi trebalo da odemo u krevet kada smo još uvek ljuti, pogotovo ako smo se svađali sa voljenom osobom. Ova preporuka ima smisla, jer ako su nam povređena osećanja, situacija može postati zamršena, sve dok se ne razreši. Osim toga, većina ljudi se ne može lepo da se naspava kada razmišlja o nerešenim problemima, tako da je ovaj savet sasvim prikladan. Međutim, postoji i konkretan, naučni dokaz koji pokazuje zašto svađa pred odlazak u krevet nikako nije dobra ideja, prenosi portal "Inc.". 

Istraživanje sa Pedagoškog univerziteta u Pekingu je pokazalo koji efekat bes i slične negativne emocije mogu imati na oko sedamdeset muškaraca, koji su učestvovali u studiji. Morali su da gledaju i zapamte određene ilustrovane parove lica, kao i mnoge uznemirujuće slike, poput povreda ili uplakane dece. Svrha ovog neprijatnog zadatka je bila da provere da li će se ispitanici sećati parova lica nakon što su gledali neprijatne prizore. Prvo ispitivanje je bilo trideset minuta nakon eksperimenta, a drugo je bilo sutradan.

Rezultati su pokazali da su ispitanici bili znatno manje sposobni da potisnu misli o uznemirujućim slikama nakon što su spavali prethodne noći. Drugim rečima, čini se da noćni san "pojačao" njihova sećanja na negativne emocije i događaje. Zatim, istraživači su otišli ​​korak dalje i proučavali su nalaze i snimke mozgova učesnika, koji su pokazali da su se odmah nakon gledanja nekoliko neprijatnih slika sećanja koncentrisala u oblasti zvanoj hipokampus.

Posle spavanja, ova sećanja su se više proširila po mozgu, zbog čega ih je verovatno bilo mnogo teže iskoreniti. Iako je istraživanje bilo usmereno na razvoj tretmana za one koji pate od posttrumatskog stresnog poremećaja, autori studije su rekli da su ovi početni nalazi bili korisni i za one koji imaju probleme sa svakodnevnim negativnostima, kao što su bračne svađe ili nesuglasice na poslu. Preporuka ostaje ista: "Po našem mišljenju, da - postoji određena istina u ovom starom savetu", prokomentarisao je Junže Liu, neuronaučnik koji je vodio istraživanje. "Predlažemo da prvo rešite svađu pre spavanja, nikako ne spavajte kada ste besni."

Između ostalog, odlaganje rešavanja situacije samo može dovesti do gomilanja emocija koje nas iscrpljuju, toliko da čak može dovesti do pogrešne percepcije o realnosti i ozbiljnosti problema. 

image