Magazin

Preminula baka koja je pre samo nekoliko dana postala najstariji padobranac u 104. godini

Baka Doroti Hofner preminula je u staračkom domu pre nego što je Ginisova knjiga rekorda uspela da je sertifikuje kao najstariju osobu koja je skočila iz aviona.
Preminula baka koja je pre samo nekoliko dana postala najstariji padobranac u 104. godini© © AP/Daniel Wilsey (HONS)

Početkom oktobra, baka Doroti Hofner stara 104 godine, skakala je padobranom. Skok je izvela na visini od 4.100 metara oko 140 kilometara jugozapadno od Čikaga, a ovu vest su preneli svi svetski mediji. Samo par dana posle ovog skoka, Doroti je preminula.

Njen prijatelj i medicinski radnik Džo Konant rekao je da je "osoblje staračkog doma "Brukdejl lejk vju" zateklo Doroti mrtvu u ponedeljak, a pretpostavlja se da je preminula tokom noći".

Konant je rekao da radi na papirologiji da bi osigurao da Ginisova knjiga rekorda posthumno potvrdi Doroti kao najstarijeg padobranca na svetu, ali očekuje da će to potrajati. Zanimljivo je da je baka Doroti skakala i ranije, kada je imala 100 godina i da je toliko uživala u svom prvom skoku da je samo želela da to uradi ponovo.

"Nije imala nameru da obori rekord. I nije bila zainteresovana za bilo kakav publicitet ili bilo šta. Nije to radila iz nekog drugog razloga osim što je htela da skače s padobranom", rekao je njen prijatelj.

On je istakao da je Doroti imala neverovatnu energiju:

"Bila je neumorna. Samo je išla dalje. Nije bila neko ko bi odspavao popodne, ili se ne bi pojavio na bilo kojoj proslavi, večeri ili bilo čemu drugom. Uvek je bila tu, potpuno prisutna", kaže Džo, a piše "Gardijan".

Povodom njene smrti oglasili su se Padobransko udruženje Sjedinjenih Država i Skajdajv Čikago izraživši veliko žaljenje:

"Padobranstvo je aktivnost koju bi mnogi želeli da probaju. Ali Doroti nas podseća da nikada nije kasno da imamo takvo uzbuđenje. Zauvek smo zahvalni što je padobranstvo bilo deo njenog uzbudljivog, dobro proživljenog života".

image