Magazin

"Ako mi se ne sviđaš, praviću se mrtva": Ženke žaba imaju sjajnu strategiju za izbegavanje partnera

Kada nam se potencijalni partner ne dopada, obično smislimo neki izgovor poput "Nisam spremna za vezu", "Imam takav posao da nemam vremena za odnose" ili nešto treće. Obične evropske žabe se takođe služe strategijama za izbegavanje pažnje koju dobijaju od mužjaka koji im se ne sviđaju, samo što su one, tvrde naučnici, dovitljivije.
"Ako mi se ne sviđaš, praviću se mrtva": Ženke žaba imaju sjajnu strategiju za izbegavanje partnera© Canva / Ben-Schonewille

Zanimljivo i nesvakidašnje ponašanje ženki žaba na istraživanja o ovim vodozemcima bacilo je sasvim novo svetlo. Naučnici su godinama bili u zabludi da se ženske jedinke pasivno pokoravaju željama i nagonima mužjaka tokom sezone parenja, a autori studije koja je istraživala ponašanje obične evropske žabe, dokazali su da one i nisu tako bespomoćne i naivne.

"Naša studija pruža jasne dokaze da su ženke žaba, čak i u gustim grupama za parenje eksplozivnih uzgajivača, manje bespomoćne nego što se generalno pretpostavlja", pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Konkurencija je velika, a vreme za upoznavanje malo

Nekontrolisano razmnožavanje je u svetu žaba veoma učestala pojava, a u jeku sezone ovi vodozemci formiraju velike kolonije da bi stvorile novu generaciju potomaka. Borba za pažnju ženke je veoma izražena, a mužjaci je shvataju itekako ozbiljno. Tako, na jednu ženku dolazi i po nekoliko kandidata koji istovemeno pokušavaju da se spare, a kako je konkurencija velika, a raspored veoma gust, vremena za upoznavanje ima malo.

Za ženke žaba, ovakav raspored može biti jako iscrpljujuć, pa čak i opasan po život, jer kada ih okruži veliki broj neželjenih partnera koji uglavnom nisu u stanju da se otarase, borba može dovesti do njihovog utapanja. Međutim, obične evropske žabe su osmislile strategiju odbrane od ljigavih nastrljivaca koji im se ne dopadaju.

"Ako mi se ne dopadaš, praviću se mrtva"

Od ukupnog broja ženki žaba koje su naučnici posmatrali, čak jedna trećina je imala veoma dovitljivu strategiju izbegavanja: praviću se mrtva dok ne odustaneš. Naučno govoreći, ova taktika je zasnovana na toničnoj nepokretnosti - opruženim, ukočenim udovima i apsolutnom ignorisanju muške pažnje. Uz pomoć ove strategije većina ženki je uspela da se otarasi neželjenih partnera, a što su bile manje po veličini, to su uspešnije uspevale da od kavaljera pobegnu čim bi im popustila pažnja i zainteresovanost.

"Tonična nepokretnost može biti bolja opcija za ženku nego da se bori", objasnili su naučnici. "Svaki suvišan pokret automatski privlači pažnju drugih mužjaka u blizini i na taj način povećava verovatnoću parenja."

Žabama ovo nije jedina strategija - imaju još dve, jednako kreativne

Pored klasične borbe, koja podrazumeva merenje snage i izdržljivosti (da, ženke se sa mužjacima bore ko je jači i izdržljiviji), među običnim evropskim žabama popularna je još jedna tehnika. Naime, kada se ženki ne dopadaju partneri koji je okružuju, ona počne da oponaša zvuke koji ispuštaju mužjaci tokom parenja, a kada začuju taj zvk, udvarači pobegnu glavom bez obzira. Na taj način odbijeni, oni nastavljaju potragu, ni se sluteći da su nasamareni. Inače, gotovo 50 posto ženki žaba pribegava ovoj strategiji.

image