Veličina porcije prema veličini šake za održavanje željene težine

Da bismo smršali ili zadržali željenu težinu potrebno je da promenimo navike u ishrani i vežbamo. Takođe, bitno je šta, ali i koliko jedemo. Veličina porcije je ključni faktor u sprečavanju "nabacivanja" kilograma, a verovali ili ne, šaka se pokazala kao odlična "merna jedinica".

Ukoliko želimo da izgubimo kilograme, potrebno je da vodimo računa o količini hrane koju unosimo i to ume da bude dosta teže nego što deluje na prvi pogled. Pored fizičke aktivnosti i izbegavanja prerađenih namirnica, nutricionisti savetuju da jedemo manje i uravnotežene obroke.

Međuti, kako da znamo da nismo prešli meru i da smo "pogodili" pravu veličinu porcije?

Šaka i idelana porcija

Korišćenje šake može biti jedan od načina da proverimo veličinu porcije hrane na tanjiru, piše Hart foundejšn. Imajte na umu da je veličina šake grubi vodič, a u nastavku pročitajte kako da "organizujemo" svoj jelovnik prema principu šake.

Koliko porcija je dozvoljeno tokom dana ako želimo da održimo telesnu težinu

Odgovor na ovo pitanje zavisi od osobe do osobe i zaista je individudalan, kažu stručnjaci. Ukoliko želimo da dobijemo tačan odgovor, neophodno je da se konsultujemo da lekarom ili dijetetičarem. 

Nutricionisti u svojim računicama uzimaju obzir godine, trenutnu visinu i težinu, pol, koliko ste aktivni. Na primer, ako ste žena i imate 68 kilograma, čija je glavna aktivnost kratka šetnja jednom nedeljno, biće vam potrebno mnogo manje kalorija, odnosno porcija, da unosite u organizam u odnosu na ženu približnih kilograma koja se bavi intenzivnijom aktivnošću više puta sedmično.

Šta treba da sadrži naš tanjir

"Polovina naše hrane trebalo bi da bude povrće. Četvrtina obroka trebalo bi da čine proteini, jaja, riba, piletina ili junetina. Ostatak obroka trebalo bi da sadrži ugljene hidrate kao što su pirinač, testenina ili hleb", kaže Masresa Tesema, direktorka za istraživanje hrane na Etiopskom institutu za javno zdravlje, a piše Bi-Bi-Si. 

Kako da "pratimo" koliko jedemo

Provera kalorija na etiketi hrane je jedan korak ka upravljanju porcijama hrane. Važno je povesti računa o tome:

Stručnjaci savetuju da nije neophodno da se meri svaki zalogaj i svaka porcija koju unosimo, ukoliko želimo da održavamo kilažu. Ipak, trebalo bi imati u vidi par stvari koje nam mogu biti od koristi.