Magazin

Menopauza: Stanje koje se ne može izmeniti, ali se simptomi mogu ublažiti

Ovaj period često prati niz izazova, a kada se kombinuju sa drugim životnim problemima - na poslu, u braku, odgajanju dece i brizi o starim roditeljima, mogu imati dubok uticaj na život žene u srednjem dobu. Menopauza je propraćena izostankom menstruacije, valunzima, nesanicom, zujanjem u ušima, promenama raspoloženja...U današnjem društvu ona je i dalje tabu tema, pa često zbog nerazumevanja okoline "trpimo" njene tegobe, iako ne bi trebalo.
Menopauza: Stanje koje se ne može izmeniti, ali se simptomi mogu ublažiti© @ Racool_studio/freepik

Sve žene, ako dovoljno dugo žive, doživljavaju menopauzu, ali je svaka proživljava na različit način. Verovatno ste primetili da se o o njoj neretko priča, ćuti se o njenim tegobama, jer "bože moj, proći će samo od sebe".  

"Ublaženje njenih tegoba postoji i tu će nam pomoći lekar", kaže za RT Balkan ginekolog Vanja Milošević.

Svetski dan menopauze obeležava se 18. oktobra i posvećen je ženama koje ulaze u novo razdoblje u životu. Menopauza ili klimaks nije nešto čega treba da se stidimo ili sakrivamo. Normalno je da u tom periodu imamo različite simptome i da ponekad ne znamo šta nas je snašlo.

Glumica Naomi Vots govorila o svom iskustvu rekavši da je ušla u "menopauzu sa 36 godina i da je osećala kao da gubi kontrolu". Takođe, pevačica narodne muzike Goca Lazarević je istakla za RTS da je ušla u klimaks u ranim tridesetim i da joj je bilo "posebno neprijatno u tom periodu iznenadno znojenje".

Poznato je da se reproduktivni period žene završava menopauzom i to uglavnom između 45. i 55. godine života. Stručnjaci ističu da menopauza može da se javi i ranije u tridesetim godinama, ali i posle 55 godine.

Koji su prvi simtomi menopauze

"Prvi simptom menopauze, koji najčešće navode žene posle 35 godine, 45 godine, jeste izostanak menstruacije, a naravo da je isključena trudnoća. Takođe, hormonski status počinje da se menja - nedostatak ili bitno umanjenje estrogena. Svi ostali znaci, idu uz stanje izostanka menstruacije, a to su nesanica, zujanje u ušima, promena raspoloženja, crvenilo u licu, izostanak seksulane želje, promene u pritisku, povećan rad štitaste žlezde, problemi sa šećerom, osteoporoza, razgrađivanje koštane mase koje često bude uzrok preloma.

Insistiram na tome da žene ne prelaze olako preko ovih simptoma, jer ovo može da bude uvod u ozbiljnija stanja i bitno je da to žene shvate. Predrasuda, koju viđam u praksi, jeste ta da žene smatraju da ulaskom u menopauzu ne treba više da idu kod ginekologa. To je jedna zabluda i to posebno kod naših žena, koje misle da treba da idu kod ginekologa kad rađaju i nikad više. Kada žene primete simptome menopauze bitno je da znaju da je to jedno fiziološko stanje koje ne može da se izmeni, ali može bitno da se ublaži", objašnjava ginekolog Vanja Milošević.

Ne smemo da se lečimo na svoju ruku

"Kroz stanje menopauze prolazi svaka žena, sa jačim ili blažim simptomima. Žena može da uradi neke stvari koje mogu biti od koristi. Prvo je odlazak kod ginekologa. Zatim potrebno je da se uradi hormonski status, da se ustanovi koja vrsta hormona je u deficitu, a to je najčešće estrogen i onda eventualno da se uđe sa supstitucijama odnosno zamenama, ali samo onda kada je sutuacija čista. Šta to znači? Znači da je grlić dobar, da je ultrazvučni pregled jajnika urađen i dobar, tumor markeri i dojka mirni. Ne smemo da damo supstitucionalnu terapiju, a da eventualno nismo isključili promene na reproduktivnim organima, jer to bi bilo kao da na "vatru sipamo benzin". Posebno ističem da se žene ne smeju da se leče na svoju ruku, već samo i isključivo uz konsutaciju sa ginekologom", kaže Vanja.

Kako možemo ublažiti simptome menopauze

"Supstuciona terapija na bazi estrogena i progesterona - to su sredstva kojima možemo da ublažimo simptome i podrazumevaju da se drastičan pad estrogena ne dešava tako burno. Ta terapija mora da bude pod nadzorom lekara. Možda se neće otkoniti svi simptomi, ali će biti znatno ublaženi i tako se kvalitet života neće drastično promeniti. U ovom periodu, trebalo bi korigovati i ishranu, žene bi trebalo da jedu što više namirnica bogatih vitaminima i mineralima, a da izbegavaju masno i ljuto. Trebalo bi da uključe umerenu fizičku aktivnost, šetnju, uvedu zdrav život, dobro društvo", savetuje ginekolog.

Promena stanja je moguća

"Još jedna predrasuda koja se javlja kada govorimo o menopauzi jeste to što žene misle da ništa ne mogu da promene. Slegnu ramenima i trpe promene. Ili uđu u drugu krajnost te se leče kako ne bi trebalo, pomoću doktora Gugla, društvenih mreža. Malo njih dođe u ambulantu i popriča o svim ovim simptomima - nesanici, zujanju u ušima, lupanju srca, jakim glavoboljama. Često žene smatraju da ovo ne može da se promeni. A zapravo, i te kako može da se promeni, ali potrebno je se jave ginekologu i da on uzime u obzir celo njeno zdravlje i prepiše šta je najbolje", dodaje Vanja.

Doktor apeluje na prevenciju

"Zdravlja se setimo samo kad je neki dan - Svetski dan menopauze ili Dan raka grlića materice. Takođe, zdravlja se setimo samo kad je ugroženo. To je jako poražavajuća priča za sve nas, mnoge stvari bismo mogli da unapredimo, jer medicina nije stvar nagađanja nego predviđanja. Apelovanje na prevenciju, redovne preglede. Mnogo je lakše nego da obolimo i onda lečimo nešto što je moglo da se spreči ili da ne postoji kao bolest", ističe ginekolog.

image