Milijarder zatvorio vinograd Leonarda da Vinčija za javnost

Vinograd umetnika Leonarda da Vinčija koji se nalazi u dvorištu vile Kaza delji Ateljani u Milanu, zatvoren je za javnost. Nema najave da će ponovo biti otvoren, a posed je kupio francuski milijarder Bernar Arno. Ova informacija je uznemirila žitenje Milana, ali i poštovaoce lika i dela renesansnog umetnika jer nema potvrde da li ćemo ikad moći da zavirimo u ovaj vinograd.

Nekoliko čokota vinove loze nalaze se u vrtu ove renesansne vile, a smatra se da je Leonardo da Vinči posedovao ovaj mali vinograd. Preko puta njega je Crkve Santa Marija dela Gracije, gde se nalazi čuvena freska "Tajna večera", pa ovaj deo Milana privlači reke turista sa svih strana sveta.

Bernar Arno, suosnivač, vlasnik i izvršni direktor kompanije za luksuznu robu LVMH, kupio je u prošle godine Kaza delja Ateljani, dve spojene vile iz 15. veka, u čijoj pozadini se nalazi i ovaj vinograd Leonarda da Vinčija. Sada je ova omiljena turistička atrakcija zatvorena za javnost i nema naznaka da li će i kada ponovo biti otvorena, piše "Si-En-En".

Istorija vinograda i Kaza delja Ateljani zapravo pričaju priču o gradu Milanu. Vila, koja se u sastoji od dve građevine, datira iz 1490. godine i lokalnoj porodici je poklonio Ludoviko Il Moro Sforca, tadašnji vladar Milana, kao zahvalnost za njihovu lojalnost.

Sforca je zatim poklonio zemljište iza kuće Leonardu, nakon što je bio zadovoljan radom na "Tajnoj večeri". Smatra se da se umetnik povukao u svoj vinograd da se opusti nakon napornog dana slikanja preko puta.

Ipak, da Vinči nije dugo uživao - godinu dana nakon što mu je vinograd poklonjen, Milano su osvojili Francuzi, koji su brzo konfiskovali zemlju, uključujući i vinograd.

Istorija Leonardovog vinograda

Leonardo nije zaboravio svoj vinograd. O tome svedoče njegove beleške u Kodeksu Atlantikusu i uspešno se zalagao da mu se vrati. Kada je umro - u Francuskoj, 1519. godine - u testamentu je naveo da vinograd podele dvojica njegovih slugu. Vinograd se prenosio sa generacije na generaciju, delimično su ih obrađivali i monasi, sve dok na kraju nije nestao ili se bar tako mislilo. 

Vinograd je potom ponovo otkriven 1920. godine, kada je arhitekta Luka Beltrami pogledao istorijske dokumente kako bi precizirao položaj. Ubrzo nakon toga, bombardovanje u Drugom svetskom ratu uništilo je i ono malo što je ostalo od zemlje.

Stručni istraživački tim vratio se na lokaciju 2007., koju je Beltrami odredio, iskopao drevne korene vinove loze i genetski ih testirao, kako bi na kraju otkrili da je Leonardo u svom vinogradu verovatno zasadio lozu sorte malvazija di kandija aromatika. Vinograd je ponovo zasađen a 2018. godine je dao prvi rod. Nekoliko boca vina koje su svake godine proizvođene, prodate su na aukciji za lokalnu dečju dobrotvornu organizaciju.

Do sada, posetioci i turisti su mogli da posete kuću i vinograd, ali sada je sve dovedeno u pitanje. Frančeska Grinjafani, koja organizuje obilaske znamenitih mesta u Milanu, kaže da je ovo kraj jedne ere:

"Kaza delji Ateljani je bila je jedna od najtraženijih mesta za turiste. Kao stanovniku Milana mi je oduzeto mesto koje nije jedinstveno samo po tome što je jedini vinograd na planeti koji proizvodi istu malvaziju kao Leonardo, već i mesto koje je bilo sastavni deo kulturnog života grada".

Portparol kompanije LVMH navodi da je Bernar Arno imanje kupio za lične potrebe, a ne za kompaniju. Neminovani izvor navodi da će vila imati privatnu namenu, kao i do sada, sa jednim delom otvorenim za kulturne aktivnosti i javnost".

Izjavu neimenovanog izvora porodica Arno nije demantovala.